Kunst
Na de Eerste Wereldoorlog was de Oude Wereld grotendeels verdwenen. Een hele generatie jonge mannen was gesneuveld. De geest van de Roaring Twenties werd gekenmerkt door een algemeen gevoel van nieuwigheid geassocieerd met moderniteit (waarin techniek een belangrijke rol speelt) en een breuk met de traditie . De Eerste Wereldoorlog heeft niet alleen kunst doen verdwijnen en verschijnen, maar heeft ook prachtige kunst voortgebracht.
Ondanks de roerige tijden is Parijs haar naam als bruisende en avant-gardistische stad van voor de oorlog niet kwijt. Parijs bleef de trekpleister voor de grootste kunstenaars ter wereld, die zich daar in de salons, ateliers en cafés bezighielden met het nachtleven en het scheppen van nieuwe kunststromingen. Het dadaïsme ontwikkelt zich tot het surrealisme. In Duitsland, het land van de verliezers, heerst een ander, grimmiger klimaat. Het land wordt het hardst getroffen door de economische crisis in de jaren twintig, mede door de opgelegde herstelbetalingen. Intern is sprake van een burgeroorlog tussen verschillende politieke stromingen. Karikaturale oorlogsinvaliden staan in het werk van Georg Grosz en Otto Dix voor de ongelijkheid in de maatschappij.
Schrijvers als Ernest Hemingway en Francis Scott Fitzgerald schreven hun meesterwerken en legden daarmee de ziel bloot van een generatie die later bekend zou staan als een Lost Generation.