Op reis in 1871

Monet reisde in 1871 vanuit Frankrijk, via Engeland, naar Zaandam. In onze tijd is dat een comfortabele reis van een paar uurtjes, maar in de tijd van Monet was het een behoorlijke onderneming. Hoe zag reizen er destijds uit? Hoe ging Monet eigenlijk te werk in de Zaanstreek? En hoe hoorde je je eigenlijk te gedragen rondom de high society van Zaandam? Deze handige gids bevat essentiële tips voor een reis naar de Zaanstreek in de 19e eeuw.

Als reiziger in het Europa van 1871 begon je vakantie met een reisgids en tips van vrienden en familie. Je moest veel meer tijd uit trekken voor de reis zelf, per trein, per boot of zelfs per koets. Ook travelling light was er niet bij met al die grote koffers. Reizen kon een waar avontuur zijn, vol onverwachte zaken.

Claude Monet kwam met zijn vrouw en zoon in Zaandam per boot. Monet was nog niet de beroemde impressionistische schilder die wij kennen. De als scheldwoord bedoelde term impressionisme werd pas in 1874 bedacht. De Zaanse schilderijen van Monet vormen de aanzet tot de stroming impressionisme.

Hoe zal hij zijn reis naar Nederland hebben ervaren?

Foto: Gemeentearchief Zaanstad

Groeten uit Zaandam
Kaart schilderijen Monet

Op stap met Monet

Deze kaart laat zien wat Monet schilderde tijdens zijn zomer in Zaandam in 1871. Zijn vaste standplaats was Hotel de Beurs. Hij maakte tochten langs en op het water om het Zaanse landschap vast te leggen. Veel van deze plaatsen zijn na zijn vertrek ingrijpend veranderd, maar sommige locaties zijn nog altijd te herkennen. Zo is het Blauwe Huis nog steeds te zien.

Trek deze zomer de stoute schoenen aan en maak een Monet wandeling door Zaandam.

Monet spreekt vol verrukking over Zaandam, hij roemt de omgeving al direct in zijn brief naar zijn vriend en schilder Pisarro: ‘Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.’ Het is eigenlijk direct duidelijk dat Monet zich tijdens het schilderen op het Zaanse landschap zal richten.

Hoe ging het schilderen hem af in het Zaanse land?

De Monets en Etiquette

Monet als Fransman een andere culturele achtergrond dan de Zaankanters die hij tegenkwam. Toch waren er heel wat mogelijkheden om contact te maken met de Zaanse families. Door de heersende etiquette aan te houden wisten Claude en Camille zich goed te redden tijdens hun 4 maanden in Zaandam.

Hoe diende je te gedragen in het Zaandam van toen?

Foto: Gemeentearchief Zaanstad

Zaandam 1871 Monet