2019

Deel 4: De portefeuille van Natasja Groothuismink: Gezonde scholen. Voor alle kinderen moeten we inzetten op een kansrijke start.

Het verhaal van Natasja Groothuismink
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Vanuit mijn beroep als pedagoog heb ik bij de GGD gewerkt met programma’s als gecombineerde leeftijdsinterventies. Cursussen voor ouders en inzetten van hulpverleners. Het is heel belangrijk, dat kinderen bepaalde gezondheidsvaardigheden automatisch meekrijgen.

Ik ben als wethouder betrokken bij Pact Poelenburg Peldersveld. In samenwerking met verschillende partijen, woningbouwcorporaties, scholen en de politie gaan we aan de slag om de leefomgeving te verbeteren. In deze wijk is het probleem ernstig en taai. We kunnen het niet oplossen met losse projecten, maar we hebben een pact gesloten met alle betrokkenen voor tien tot twintig jaar.

Hoe jonger je begint met een gezonde leefstijl, hoe beter het is. Soms krijg je opmerkingen over betutteling en een soort gezondheidspolitie. Je kan met een simpele actie beginnen. Kinderen leren op de peuterspeelzaal om water te drinken en alleen fruit te eten als tussendoortje. Het werkt het beste als deze gewoonte verder wordt doorgevoerd in het basis- en vervolgonderwijs. Op sommige scholen lukt dat niet, daar krijgen ze pakjes frisdrank en koeken mee als tien-uurtje. Op die koeken staat: gezond startontbijtje. Ouders laten zich misleiden en de kinderen zijn de dupe. Op de scholen moet zo breed mogelijk aandacht worden besteed aan gezondheid, sociale weerbaarheid en veiligheid. De omgang met en acceptatie van elkaar in de relationele vorming neemt hierin ook een belangrijke plaats in.

Ook spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Spelen bevordert de creativiteit en de motoriek. Kinderen ontdekken spelenderwijs met elkaar omgaan en je aan (spel-)regels houden. Spel is ook nog eens goed voor de taalontwikkeling. Heel veel speelgoed is al bedacht, voor de eigen fantasie en ontdekkingen van de kinderen is geen ruimte. Kinderen weten niet meer hoe ze buiten kunnen spelen en dan nemen ze ook nog hun telefoon mee de straat op. Wat de sportbeoefening betreft, behoort een groot aantal kinderen tot de achterbankgeneratie. Ouders brengen ze weg en halen ze op met de auto. Ook zie ik dat in Poelenburg en Peldersveld weinig kinderen op een sport zitten. Ieder kind heeft recht op een goede start met gelijke kansen.

De bevordering van de gezonde scholen is in het belang van alle kinderen van jong tot oud.”

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *