Deel 1: Accordeoniste bij het Ontroerend Goed koor en de Schermer Dansers

Het verhaal van Leny van Vuure
Door Piet van Berge

Leny van Vuure is 82 jaar oud maar bruist nog van de energie. Leny is heel enthousiast en vertelt vol overgave en met veel mimiek haar muzikale verhaal. De ene naar de andere anekdote komt uit haar mond.

Leny is sinds 2010 één van de drie accordeonisten van het Ontroerend Goed koor uit Wormerveer. Zij is bij dit koor terechtgekomen via de toenmalige dirigente. Op dat moment bestond het koor uit één accordeoniste. “Ik ben gevraagd om een keer te komen kijken en dat heb ik natuurlijk gedaan. Voor de pauze heb ik geluisterd en toen dacht ik ”wat een geweldige accordeoniste heeft dit koor”. Na de pauze ben ik mee gaan spelen en ik zag haar denken:”nou, die weet van wanten”. Er was meteen een klik met Bertie Buis. Na afloop hebben wij nog met elkaar gesproken en bleek dat wij allebei een opleiding hebben genoten aan het Conservatorium. De man van Bertie belde mij later op: “Ik heb Bertie de laatste tijd niet zo vrolijk gezien, maar ze zei wel dat je niet alle noten speelde…” Ja… dat heb ik meer gehoord, ik improviseer soms wel wat…”.

“Ik was in die periode ook accordeoniste bij de Schermer Dansers en heb Bertie daar ook geïntroduceerd. Bij optredens speelden wij samen in de pauze een aantal nummers, dat was altijd een groot succes. Eens speelden wij een liefdesnummer, ik ben toen nog spontaan op de schoot van een man gaan zitten. Ik had zo veel ervaring dat ik inmiddels wel wist bij wie ik dat kon doen. Na afloop kwam de voorzitter naar me toe en gaf mij te kennen dit niet zo te waarderen omdat alle aandacht naar ons toe ging. Omdat het met mijn man qua gezondheid niet goed ging ben ik in 2013 daar definitief gestopt. Een week na mijn opzegging is Evert overleden”.

Maar ik heb nog steeds leuke contacten met de leden van de Schermer Dansers. Ik heb twaalf fantastische jaren bij ze gehad. Wij traden op in prachtige kostuums. Wekelijks verzorgden wij een optreden in Hotel Spaander in Volendam. Het publiek kwam uit allerlei landen; wij kregen soms aanvragen om in die landen op te treden. Zo zijn wij in Portugal en Schotland geweest, bijzondere ervaringen!”

Lees verder: Deel 2: Hoe het allemaal begon