2021

Drie zussen aan het werk bij Bischoff, deel 3: Agatha

Het verhaal van Ada en Agatha Hooijschuur
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Agatha is de jongste van het gezin Hooijschuur. Zij is heel creatief, overal om haar heen heeft ze haar creaties uitgestald. Door haar vader werd ze verwend, toen ze klein was zat ze op zijn schouders zijn haren te kammen.

Ook zij ging naar de huishoudschool, maar niet om te naaien of voor kantoorwerk. Gelukkig werd daar ook de Inas-opleiding gegeven en daar heeft ze zich letterlijk op gestort. De Inas-opleiding (Interim Algemene Schakelopleiding) was bedoeld voor mensen die de zorg in wilden maar nog niet zeker wisten welke kant ze moesten kiezen.

Na haar opleiding had ze niet meteen werk, dus in de vakantie belandde ze bij Bischoff. De winkel had drie verdiepingen. Beneden waren de manufacturen, ‘de knoopies, de nylons, de lingerie en alles op het gebied van naaien, verstellen, breien en borduren’ zegt Agatha. Maar niet met de materialen waarmee ze kunst vervaardigt zoals verf, papier, klei en steen. ‘Ik heb best wat kunnen verkopen op de alternatieve Zaandijker markt’, zegt ze. Verkopen in de winkel heeft ze allang afgezworen.

Via een brede trap met een bordes en een koperen lift kwam je op de eerste etage. Daar werd de kleding gemaakt, gepast en gekocht. De tweede etage waren de meubels en vloerbedekking uitgestald.

De cheffin van beneden was een strenge dame. Agaath kwam wel eens te laat en dan kreeg ze een draai om haar oren van haar moeder. Gauw wegduiken dan maar.

Het was bij Bischoff absoluut niet de gewoonte dat de personeelsleden extraatjes kregen in de vorm van voordeeltjes als korting. Ook waren er geen bedrijfsuitjes. Wel werden jubilea gevierd, meestal met een paar jubilarissen tegelijk. Ze kan zich niet zoveel van de Bischofftijd herinneren. Kees Blauw was de chauffeur. Hij bracht alle spullen weg, de zware en de lichte.

Na Bischoff kreeg ze werk in het ziekenhuis, ze heeft zich daar voornamelijk met de zorg voor kinderen in de polikliniek bezig gehouden.

Haar leven na de pensionering vult ze met het ontwerpen en maken van haar eigen kunst”.

Reacties

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.