1893

Een piepklein groen Czaar Peterhuisje van steen

Het verhaal van Leni Couvée
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Leni Couvée rommelt in haar tas, vist er een piepklein groen Czaar Peterhuisje van steen uit en zet het voorzichtig op tafel.

“Ik heb dit huisje van mijn oma gekregen. Als we bij haar logeerden, zette ze het op tafel. ‘Maak maar open’, zei ze dan. We wisten allang wat er zou komen. Het was het ‘stuivershuisje’. Er is ook een muntje opgeplakt. Ik dacht een stuiver, maar het is een Russische munt.

 

Mijn oma heette Machieltje Bone. Ze is in 1888 geboren in Harlingen. Er was in die tijd een beperkte sigarenindustrie in Friesland en Groningen. Machieltjes vader was sigarenmaker, maar op een gegeven moment lukte het niet meer om daarmee genoeg geld te verdienen voor zijn gezin. Het hele hebben en houwen werd in de trekschuit geladen. Ze voeren via de Zuiderzee en de Zaan naar Zaandam. Daar ging vader aan het werk in een verffabriek. Ze kregen een huis toegewezen in één van de kleine houten huisjes naast de tuin van het Czaar Peterhuisje.

De moeder van Machieltje overleed op 18 juli 1897, drie maanden na de geboorte van haar zevende kind. Zij is 33 jaar geworden. Mijn oma was toen negen jaar. Zij mocht niet meer naar school, moest thuis komen om voor het gezin te zorgen. Het was een zware taak voor haar, maar ze mopperde niet en deed gewoon wat er van haar gevraagd werd.

Toen Czaar Peter in 1697 incognito in Zaandam verbleef logeerde hij in een klein houten arbeiders-huisje uit 1632 dat hij huurde van de timmerman Gerrit Kist. Later is dit huisje gekocht door Koning Willem 1 en geschonken aan Anna Paulowna, in 1816 getrouwd met de kroonprins der Nederlanden, later Koning Willem II. Om het huisje is toen een stenen huis heen gebouwd om het te beschermen tegen het ‘weder’. In 1865 is daar een kap overheen gebouwd om het nog beter te beschutten. In 1897 was het 200 jaar geleden dat Czaar Peter in Zaandam was.

In die tijd was het huisje al een begrip in Zaandam. Er kwamen regelmatig toeristen, ook uit Rusland. Machieltje was inmiddels tien jaar. De mevrouw die de bezoekers ontving, vroeg haar of ze het huisje schoon en netjes wilde maken. Ze kon daar dan een centje mee verdienen. Oma deed het graag, ze was nieuwsgierig en leergierig, stelde veel vragen en deed vanzelf heel wat historische kennis op.”

Leni Couvée vertelt verder: Oma Machieltje in het Czaar Peter huisje in deel 2: Dat schoonmaakwerk van je oma? We hebben er nog steeds klachten over!”

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.