2018

Deel 3: Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein.

Het verhaal van Johan Mulder
Door Ursulien van Berge-Bakkum

In de zaal zit ook een ambtenaar van de politie. Naast hem op een tafeltje ligt een object: het lijkt verpakt in een witte zachte doek en er liggen handschoentjes bovenop. Johan is duidelijk incognito in zijn gele shirt op sportschoenen. Jan Hovers, de directeur, nodigt hem uit om over te gaan tot de plechtige overhandiging aan Hester Wandel, conservator van het Zaans Museum en aan Daphne, junior conservator van de Hembrugcollectie. Maar eerst legt Johan een officiële verklaring af.

“Ik werk bij de politie in Amsterdam en ik ben gespecialiseerd in vuurwapens. Oorspronkelijk kom ik uit de Zaanstreek. Mijn klussen zijn het opsporen van bijvoorbeeld handgranaten en illegale vuurwapens.

Ons kwam ter ore, dat een vuurwapen was ontvreemd uit de vitrinekast bij Eurometaal toen dat bedrijf failliet was gegaan. Ongelooflijk dat je zoiets in een vitrine legt, die je met een theelepeltje kan openen. We begrepen direct dat het een collectors-item was en maakten ons zorgen over de eventuele illegale bestemming. Het was een bekend wapen en voor de goede verzamelaars een mooie prooi. Voor je het weet is het ontvoerd naar het buitenland en zie je het nooit meer terug. Verschillende mensen hebben daar nog wel een slapeloze nacht van beleefd.

Paul Tjeertes had gehoord waar het wapen zich kon bevinden en na een paar telefoongesprekken is het gelukt om het pistool veilig en wel naar Amsterdam te transporteren. Eind vorig jaar was dat voor elkaar.

Via de Officier van Justitie is het pistool gelegaliseerd zodat het aan de nieuwe eigenaar het Hembrug Museum overhandigd kan worden. Van het Hembrug Museum wordt verwacht, dat het pistool een veilige plek in het gebouw krijgt.”

Hester Wandel trekt haar witte handschoentjes aan en ontvangt de cassette met pistool uit handen van Johan Mulder. De met stof beklede cassette is aan de binnenkant voorzien van een lint met de tekst: ‘Souvenir du 250me Anniversaire de Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen offert par la Fabrique Nationale de Guerre et la Ste. H. Alard Fils & Cie’.

De vrijwilligers van het Hembrugterrein verdringen zich om het kostbare kleinood. Het is bijgeschreven op het wapenverlof van het Zaans Museum, daar wordt het veilig opgeborgen in de kluis. Te zijner tijd zal het aan het publiek tentoongesteld worden.

Reacties

1 antwoord
  1. Drs.ing. Rijk Burgers
    Drs.ing. Rijk Burgers zegt:

    De bijnaam van de heer Severs als hoofd van de beveiliging “ Inspecteur Vlijmscherp”. Over deze mijnheer zijn vele verhalen te vertellen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *