Schot in de Roos
Openbare fototentoonstelling op Hembrug toont het terrein als hart van de Stelling van Amsterdam
Hart van de Stelling van Amsterdam
Landschap, geborgenheid en de schoonheid en tragiek van het verval staan centraal in de fotoroute ‘Schot in de Roos’. Deze route brengt de Stelling van Amsterdam, de gebouwen van de voormalige Artillerie Inrichtingen en het Algemeen Verdedigingspark samen in beeld op het Hembrugterrein. Het front van de Stelling wordt verenigd met Hembrug, als hart van de Stelling. Daarmee is de afstand van 15 kilometer overbrugd.
De fabriek was tot 2003 in bedrijf en kende als onderdeel van het ministerie van Defensie een streng geheimhoudingsprotocol. De forten van de Stelling hebben echter sinds de Tweede Wereldoorlog hun militaire functie verloren door ontwikkelingen in oorlogstechnieken en de luchtvaart.
Inmiddels zijn zowel de forten van de Stelling als Hembrug volop in ontwikkeling. De beelden van de tentoonstelling ‘Schot in de Roos’ getuigen van leegte, verstilling en verlatenheid, waar herbestemming vorm krijgt. Lees hier meer over Hembrug als hart van de Stelling van Amsterdam.
Wandeling fotoroute
Wandel langs de fotoroute door het volgen van de markeringen op de grond. Toegang is gratis; de foto’s hangen in de openlucht.
Speurtocht
- Volg de markeringen van de fotoroute op de grond. In de markeringen staan letters verborgen. Deze letters vormen samen een woord.
- Volg de markeringen, verzamel de letters en vind het juiste woord.
- Bedenk, zoek of vraag naar de betekenis van dit woord.
- Stuur de oplossing in via de website www.stellingvanamsterdam.nl/schotinderoos
Nicole Segers
Nicole Segers fotografeert de Stelling van Amsterdam vanuit het thema geborgenheid. Dit thema sluit aan bij eerdere projecten van haar buiten de grenzen van Europa. Segers roept de wereld rondom de Stelling van Amsterdam op, een wereld die deels nooit bestaan heeft en deels geschiedenis is. Zij ziet de Stelling als een schuilplaats van beton, staal en gras. Het herinnert aan de aanwezigheid van een vijand die aan de poorten van de stad staat. www.nicolesegers.com
Luuk Kramer
Landschaps- en architectuurfotograaf Luuk Kramer documenteert het landschap van de Stelling van Amsterdam waar een dreiging uitgaat naar de nooit gearriveerde tegenstander. Hij richt zich op het gecultiveerde natuurlandschap. Een ring van forten, dijken en sluizen die in het landschap zijn ingebed; verscholen genoeg om niet op te vallen maar wel duidelijk genoeg om in het directe oogcontact te laten zien dat er niet met haar te spotten valt. www.luukkramer.nl
Gé Dubbelman
Sinds 2003 zijn de activiteiten van Eurometaal gestopt en bezoekt fotograaf Gé Dubbelman regelmatig het Hembrugterrein om de schoonheid en de tragiek van het verval, de sporen van in onbruik geraakte ambachtelijkheid en de stille omarming van dat alles door de natuur, vast te leggen. Met zijn camera volgt hij gedurende vele jaren de teloorgang van het industriecomplex tot het verval een dieptepunt bereikt.
Nu is Hembrug volop in ontwikkeling en is de volledige terugkeer van industrie slechts een kwestie van tijd. De gebouwen krijgen een nieuwe bestemming, ze bieden onderdak aan tal van creatieve activiteiten, maar de monumentale foto’s van Gé Dubbelman zijn een blijvende herinnering aan de herkomst van de gebouwen. www.gedubbelman.nl