Stoepplantjes deel 2: Zomer!

1 juni – 26 september 2023

Van juni tot en met september 2023 liggen de zomerse stoepplantjes in de vitrine. Deze zie je in de stad opduiken zodra het zonnetje meer schijnt en de temperatuur warmer wordt. Nu de zomers warmer en droger worden, is dat in de bebouwde omgeving goed te voelen. Nu onze seizoenen veranderen, spelen juist stoepplantjes een vitale rol bij het verkoelen van onze steden. Doordat zij water verdampen uit hun wortels, verkoelen ze de steden en dat kunnen we maar wat goed gebruiken!

Stoepplantjes in het Zaans Museum
Je loopt er zo aan voorbij, maar de mooiste wilde plantjes vind je gewoon op de stoep. Ontdek in het Zaans Museum door de ogen van de kunstenaars van de beroemde Verkade-albums en van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN) hoe mooi stoepplantjes kunnen zijn.

Albums van Verkade
De natuur dichtbij huis ontdekken, past helemaal in de traditie van Jac. P. Thijsse, dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums. Hij wist in de vorige eeuw iedereen enthousiast te krijgen voor de Nederlandse natuur. Én leerde ons dat het ‘gewone’ de moeite waard was om te beschermen. Geïnspireerd door Thijsse en de kunstenaars van de Verkade-plaatjes heeft de VBKN aquarellen gemaakt van stoepplantjes. In het museum worden deze naast de originele aquarellen uit de Verkade-albums gepresenteerd. Net als op de stoep wisselen de plantjes in de vitrines met de seizoenen mee.

Samenwerking
Stoep onder de loep is een samenwerking tussen het Zaans Museum, de Hortus botanicus Leiden en de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Samen willen we meer waardering kweken voor wilde planten die tussen de stoeptegels groeien.

Lees meer over de albums van Verkade

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief