Vaarwel – Landschap van gedachten

Verlengd t/m 29 mei 2022

Marisca Voskamp (Gorssel 1970)    André van Noord (Zaandam 1964 – Engewormer 2018)

Op zoek naar een plek om te leven in vrijheid, dichtbij de kosmos, niet ver van de stad, landen conceptueel beeldend kunstenaar Marisca Voskamp en fotograaf/multitalent André van Noord op oudjaarsavond 2004 in de Engewormer. Op een stuk niemandsland aan de Zaan bouwen zij samen met hun 3 kinderen een autonoom bestaan, wars van conventies, nauw verbonden met het landschap.

Alles is er. Ruimte. Tijd. Het ritme van de natuur, leven in het moment, eten uit de tuin, elke dag zwemmen, zijn met wat is. Filmen in het eerste ochtendlicht, fotograferen bij nacht in het open veld. Het kwetsbare Zaanse veenland, dat door mensen wordt onderhouden in een voortdurende strijd met het water, sijpelt door in hun zijn, hun werk, hun kijk naar de wereld.

Leven met het idee dat alles verandert en uiteindelijk verdwijnt, vormt de grondtoon van hun werk. Een lofzang op de ongrijpbaarheid van ons bestaan.

Het Zaans Museum wil een zo breed mogelijk perspectief bieden op de Zaanstreek, waarbij mens, cultuur en landschap centraal staan. Het museum daagt bezoekers uit om hun blik op de streek te verruimen en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hedendaagse kunst speelt daarbij een belangrijke rol en krijgt daarom de komende jaren in het museum een meer prominente rol. De tentoonstelling Vaarwel-Landschap van gedachten is hiervan de aftrap. In een totaalervaring van foto’s, films, sculpturen en gedichten worden bezoekers meegenomen naar een uniek niemandsland in de Zaanse polder Engewormer.

Meer informatie

Bij deze tentoonstelling organiseert het Zaans Museum een aantal Talks, deze zijn live bij te wonen in het Zaans Museum.

Bekijk de videoregistraties van de afgelopen Zaans Museum Talks:

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief