1965

Deel 2: Het verhaal van Joop Klingers.

Het verhaal van Joop Klingers
Door Carolien Hoogenhout

Joop heeft nog meer herinneringen aan zijn achterbuurjongetje Freek, zoals aan het trommelclubje dat Freek was begonnen. In zelfgemaakte oranje pakjes trommelden ze op omgekeerde Verkade blikken, die tot op hun knieën reikten. Ze liepen zelfs mee op Koninginnedag, met alle andere fanfares. En aan het circusoptreden in een schuur, waarbij de circusartiest (Freek) er nog vóór het optreden mee stopte, omdat er te weinig publiek was.

Joop’s broer, Jan Klingers, was een beroemd kanoër en nam deel aan de Olympische Spelen van 1952. Na zijn sportcarrière begon Jan een jachtbouwbedrijf in Zaandam. Joop is daar in dienst gekomen. Ze bouwden eerst boten van hout, later werd dat polyester. De werkplaats moest plaats maken voor woningbouw en verhuisde naar Zaandijk en kwam midden in het Guisveld, op de fundatie van molen het Herderskind te staan.

Door het werk met polyester ontstond in de winter van 1965 een grote brand. Een traumatische ervaring. Iedereen heeft zich ternauwernood kunnen redden; de brandweer kon er niet bij. Pas na drie kwartier arriveerde die op een dekschuit, maar het was te laat. De werkplaats, 35 boten en een dubbel woonhuis, waren verloren gegaan. Op een tijdelijke locatie midden in een woonwijk startten ze het bedrijf weer op, maar al snel klaagden omwonenden over de polyester stank. En ze verhuisden weer, naar een industrieterrein in Assendelft.

Joop wilde toen eigenlijk graag bij Verkade gaan werken. Bij het Arbeidsbureau zeiden ze, dat er wél een vacature was bij Albert Heijn. Nou, dan dat maar dacht hij en begon er als onderhoudstimmerman, aan de Zaan, precies tegenover het huis waar hij nu woont. Albert Heijn maakte daar koek, snoep, chocolade, pindakaas, van alles.

Bij de koffie hadden ze dan ook altijd wat lekkers en als het op was, gingen de timmermannen gewoon even ergens ‘iets opmeten’ en de trommel was weer gevuld. In die tijd, de 60er jaren, opende de Albert Heijn zo’n 24 nieuwe supermarkten per jaar. Er waren veel timmermannen nodig om de winkelinterieurs te bouwen en Joop ging daarmee aan de slag. De baan van opzichter leek hem al snel nóg leuker. Hij ging ervoor studeren en na twee jaar, nog vóór hij zijn studie had afgerond, kon hij als opzichter beginnen. Joop heeft 44 jaar bij Albert Heijn gewerkt, uiteindelijk als projectmanager van Ahold Vastgoed.

Vijftien jaar hebben Joop en zijn vrouw in Medemblik gewoond, maar daarna wilden ze toch terug naar de Zaan. Precies op de plek waar Joop als jochie, bij de hekken van het hoofdkantoor van PWN, had staan kijken naar de masten van de boten die over de Zaan voorbij voeren. Toen kon hij ze niet zien. Nu wel.

Joop heeft drie boekjes geschreven met herinneringen en anekdotes.

Reacties

8 comentarios
    • Leo Visser
      Leo Visser Dice:

      Verhalen, verhalen en nog meer. Hoe kom ik er bij?? Ben nog steeds nieuwsgierig van aard. Ben jij de Margo Klingers van de Guisweg te Zaandijk?? Ik ben heel erg benieuwd;-)

      Responder
  1. Bob Douwma
    Bob Douwma Dice:

    Mooi verhaal roept veel herinneringen bij mij op. Ik heb veel bij Jan gewerkt als scholier. Het was er altijd gezellig op zaterdag werd er meestal nassi gehaald. Ik ken denk ik alle locaties. De Uitkoms, de Haven ,Guisveld, Assendelft. Mooie tijd.

    Responder

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *