2000

Deel 5: Niet zeuren over discriminatie of werkloosheid.

Het verhaal van Zouggar Raji
Door Piet van Berge

Ik kwam naar Nederland en wist, dat mijn toekomst hier lag.
Zouggar blikt terug op zijn komst naar Nederland: “Ik kwam naar Nederland om een toekomst op te bouwen en dat is gelukt. Mijn kinderen zijn allemaal goed terechtgekomen. Ik heb bijna 45 jaar gewerkt, nooit een uitkering gehad en na mijn pensionering ben ik druk met vrijwilligerswerk. Ik ben tevreden hoe het in mijn leven is gelopen”.

“Zo’n vier maanden per jaar heb ik vakantie. Meestal ga ik naar mijn fijne appartement in Marrakech. Ik ben gezond, heb nooit gerookt of gedronken. Ik adviseer alle jongeren om nooit te roken en zoveel mogelijk te bewegen en te studeren. Niet zeuren over discriminatie of werkloosheid. Ga gewoon een baan zoeken; blijf niet thuis afwachten. Nederland heeft genoeg mogelijkheden. Je toekomst ligt hier. Het anti-moslimklimaat doet daar niets aan af. Je moet mensen respecteren; dat respect krijg je terug.

Het vasten tijdens de Ramadan heeft nooit tot problemen geleid. De Nederlanders bij wie hij inwoonde, begrepen soms niet waarom hij een maand lang pas bij zonsondergang mocht eten. Ze maakten er grapjes over. “Je mag in deze kamer wel eten. Hier is het donker».
Voor de gebedstijden belde hij naar het weerstation De Bilt om te vragen hoe laat de zonsopgang en zonsondergang waren. Per fax ontving hij een schema.

Hij bemiddelde tussen de moslims en bedrijven over vrije dagen tijdens feestdagen. Dat ging allemaal zonder discussie.

De samenleving veranderde na 9/11.
Na de aanslag op 11 september 2001 veranderde er wat in de samenleving. “Mijn kinderen werden geconfronteerd met moslim zijn. Zij werden daarop aangesproken op school. Ik heb dit met de schoolleiding besproken en door het wederzijdse respect is dat goed verlopen”.

“Ik heb veel problemen binnen de Marokkaanse gemeenschap gezien. Er zitten een aantal rotte appels tussen, jongens die denken snel rijk te kunnen worden. Ik heb altijd tegen Marokkaanse ouders gezegd, dat ze meer aandacht aan hun kinderen moeten schenken. Ik heb ouders gekend, die niet eens wisten op welke middelbare school hun kind zat”.

Een Koninklijke onderscheiding.
Zouggar eindigt met een hoogtepunt in zijn leven: “In het jaar 2000 ben ik benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau. Ik ontving deze Koninklijke onderscheiding van Burgemeester Vreeman na een voordracht van veel organisaties uit Zaanstad”.

Aan het gezicht van Zouggar valt af te lezen, dat hij daar heel trots op is.

Reacties

1 ответить

Ответить

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *