Zaans Museum foto Pascal Fielmich 2

Zaans Museum verdubbelt bezoekersaantal in twee jaar tijd
Van 70.000 bezoekers in 2015 naar ruim 142.000 in 2017

Het Zaans Museum heeft in 2017 een recordaantal bezoekers verwelkomd. In twee jaar tijd is het bezoekersaantal verdubbeld: van 70.000 in 2015 naar 142.698 in 2017. Het recordaantal is met name te danken aan een nieuwe strategie die in grote mate gericht is op bezoekers aan de Zaanse Schans. Directeur Jan Hovers: ‘Ons nieuwe beleid waarin we zowel inhoudelijk als promotioneel aansluiten op de Zaanse Schans leidt tot substantieel meer bezoek, mede dankzij de enorme inzet van onze medewerkers en vrijwilligers. Ik verwacht dat een groot deel hiervan structureel zal zijn. Daar zijn we bijzonder trots op.’

Het Zaans Museum heeft een ambitieus beleidsplan opgesteld om het bezoekersaantal structureel te borgen en verder te laten doorgroeien. De nieuwe strategie is met name gericht op de Zaanse Schans en het aan Holland gekoppelde bezoekmotief. In 2016 heeft het Zaans Museum een drietal locaties op de Zaanse Schans geopend – een wevershuis, kuiperij en vissershuisje – waarin vrijwilligers in authentieke streekdracht bezoekers laten kennismaken met oudhollandse ambachten. De komende jaren zal het museum de vaste (binnen)opstelling steeds meer laten aansluiten op een bezoek aan de Zaanse Schans.

De geoptimaliseerde samenwerking met de Zaanse Schans is ook zichtbaar in de ontwikkeling van een all inclusive entreekaart – de Zaanse Schans Card – waarmee bezoekers naast het Zaans Museum ook andere betaalde locaties op de Zaanse Schans kunnen bezoeken. De afgelopen twee jaar heeft dit onder meer geleid tot een sterke toename van het aantal internationale bezoekers aan het museum.

Het Zaans Museum opende in 1998 zijn deuren op de Zaanse Schans. De eerste jaren ontving het museum jaarlijks een kleine 25.000 bezoekers. Sinds 2009 groeide het museum naar gemiddeld 60.000 bezoekers per jaar door de toevoeging van de Verkade Experience. Eind 2014 ontwikkelde het Zaans Museum een nieuwe vaste opstelling, een jaar later voegde het een Zaans werk van Claude Monet aan de collectie toe. Sinds 2016 is de strategie van het museum gericht op bezoekers aan de Zaanse Schans. Het Czaar Peterhuisje in het centrum van Zaandam maakt vanaf 2003 deel uit van het Zaans Museum.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *