Schenking BKR

Gemeente Zaanstad schenkt meer dan 600 werken aan het Zaans Museum 

/
Meer dan 600 werken uit de gemeentelijke kunstcollectie zijn nu officieel van het Zaans Museum. De schenking bestaat voor een groot deel uit werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Dit was een sociale regeling waarbij de gemeenten en de Rijksoverheid tussen 1949 en 1987 werk van lokale kunstenaars aankochten. In ruil hiervoor werden kunstenaars voorzien van een inkomen. Hoogtepunten uit de collectie zijn de werken van Jaap Stellaart en Jan Wolkers.
Marieke Verweij

Marieke Verweij nieuwe directeur Zaans Museum

Marieke Verweij start vanaf 1 oktober 2021 als algemeen directeur-bestuurder van het Zaans Museum. Verweij was sinds het vertrek van Nikola Eltink deze zomer waarnemend directeur van het Zaans Museum.
Zaans Museum

Mislukte overval in het Zaans Museum

Het Zaans Museum is vanaf dinsdag 17 augustus weer geopend. Zondag heeft er een mislukte overval plaatsgevonden in het museum. Er is niemand gewond geraakt en er is niets buit gemaakt.
Zaans Museum foto Pascal Fielmich 2

Vertrek Nikola Eltink bij Zaans Museum

Vanaf maandag 12 juli 2021 vertrekt Nikola Eltink als directeur-bestuurder bij het Zaans Museum. Wegens veranderende omstandigheden door de coronacrisis zijn de prioriteiten voor het profiel van de directeur-bestuurder verschoven. In goed overleg met de Raad van Toezicht heeft Eltink haar taken per heden neergelegd.
Ademtocht in het huis aan de Engewomer, 2005, Marisca Voskamp

Spectaculaire tentoonstelling ‘Vaarwel, landschap van gedachten’ van Marisca Voskamp en Andre van Noord

Het Zaans Museum slaat een nieuwe richting in: naast het liefdevol bewaren en tentoonstellen van het Zaanse erfgoed zullen met ingang van 1 oktober ook tentoonstellingen te zien zijn met werk van hedendaagse kunstenaars. Marisca Voskamp (1970) en André van Noord (1964-2018) waren als kunstenaar en als geliefden onlosmakelijk met elkaar verbonden: Vaarwel, landschap van gedachten is een terugblik op hun leven samen – en met hun gezin – in de Zaanse polder: een eeuwigdurende vakantie, in een ‘tussenwereld’ waar zonder concessies te doen geleefd kon worden.
De toekomst is paars

Wethouder Rita Noordzij opent expositie De toekomst is paars

Zaanse LHBTIQ+ jongeren geportretteerd door fotograaf Jasper Groen. Wethouder Rita Noordzij opende tijdens Zaanpride op donderdagmiddag 10 juni de expositie De toekomst is paars in het Zaans Museum. De kleine presentatie toont vijftien portretten van Zaanse LHBTIQ+ jongeren en hun vrienden gefotografeerd door Jasper Groen.
Heropening

10-jarige Zaanse Tygo opent Zaans Museum met directeur Nikola Eltink

Bijna zes maanden was het Zaans Museum gesloten. De 10-jarige Tygo is vereerd dat hij de eerste bezoeker is, hij heeft de Verkade Experience het meest gemist. Voor directeur Nikola Eltink is het de eerste keer sinds haar start dat het museum geopend is. ‘Het is geweldig om eindelijk ons publiek te mogen ontmoeten en het museum met bezoekers te ervaren. Daar word ik heel gelukkig van.’
conservatoren

Nieuwe conservatoren voor Zaans Museum

Henk Heijnen en Leonie Sterenborg worden beide conservator bij het Zaans Museum. Als conservatoren zullen zij de Zaanse geschiedenis, kunst en cultuur onderzoeken en duiden. Daarnaast houden zij zich bezig met het ontwikkelen van tentoonstellingen en het ontsluiten en aanvullen van de collectie met waardevolle objecten en verhalen.
Thuismuseum

Zaans Museum trekt 60% minder bezoekers, online bezoek onverminderd hoog

Het Zaans Museum sluit 2020 af met ruim 75.000 bezoekers. Dat is 60% minder dan in 2019 toen voor het eerst de grens van 200.000 bezoekers werd beslecht. Wegens de coronamaatregelen is het Zaans Museum bijna 3,5 maand gesloten geweest voor bezoekers.
Nikola Eltink nieuwe directeur Zaans Museum

Nikola Eltink nieuwe directeur Zaans Museum

Nikola Eltink start per 18 januari 2021 als algemeen directeur-bestuurder van het Zaans Museum. Zij volgt Jan Hovers op die zes jaar directeur van het Zaans Museum is geweest.