Topstuk van Claude Monet terug in het Zaans Museum

Op 2 juni 2022 is het precies 151 jaar geleden dat de beroemde impressionist Claude Monet aankwam in de Zaanstreek. Het is óók de dag dat zijn schilderij De Voorzaan en de Westerhem (1871) zijn langverwachte terugkeer maakt in het Zaans Museum, voor het eerst sinds de mislukte kunstroof op 15 augustus 2021.
Zaans Museum

Barbara Visser en Peter Tange nieuwe leden Raad van Toezicht Zaans Museum

Het Zaans Museum is verheugd te kunnen melden dat Peter Tange en Barbara Visser toetreden tot de Raad van Toezicht van het museum. Barbara Visser is oud-minister van Infrastructuur en Waterstaat en voormalig staatssecretaris van defensie. Peter Tange is oud-burgemeester van de gemeente Wormerland.
Netwerk Zuiderzeecollectie

Zaans Museum sluit zich aan bij Netwerk Zuiderzeecollectie

Het Zaans Museum heeft zich recentelijk aangesloten bij het Netwerk Zuiderzeecollectie, een samenwerkingsverband van museale instellingen rond de voormalige Zuiderzee. Het netwerk ging van start in oktober 2016 en richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee en werkt aan meer diepgang, samenhang en dwarsverbanden.
Czaar Peterhuisje binnen zijaanzicht

Zaans Museum ontzet over de Russische inval in Oekraïne

/
Statement - Russische inval in Oekraïne Het Zaans Museum is…

Forbo Linoleum Kunstprijs 2022

Op 19 februari wordt in het Zaans Museum de Forbo Linoleum Kunstprijs uitgereikt, een jaarlijkse kunstprijs waar studenten van kunstacademies en grafische opleidingen uit heel Nederland deelnemen. Alle inzendingen zijn te zien in het Zaans Museum in de expo Ode aan de lino.
Schenking BKR

Gemeente Zaanstad schenkt meer dan 600 werken aan het Zaans Museum 

/
Meer dan 600 werken uit de gemeentelijke kunstcollectie zijn nu officieel van het Zaans Museum. De schenking bestaat voor een groot deel uit werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Dit was een sociale regeling waarbij de gemeenten en de Rijksoverheid tussen 1949 en 1987 werk van lokale kunstenaars aankochten. In ruil hiervoor werden kunstenaars voorzien van een inkomen. Hoogtepunten uit de collectie zijn de werken van Jaap Stellaart en Jan Wolkers.
Marieke Verweij

Marieke Verweij nieuwe directeur Zaans Museum

Marieke Verweij start vanaf 1 oktober 2021 als algemeen directeur-bestuurder van het Zaans Museum. Verweij was sinds het vertrek van Nikola Eltink deze zomer waarnemend directeur van het Zaans Museum.
Zaans Museum

Mislukte overval in het Zaans Museum

Het Zaans Museum is vanaf dinsdag 17 augustus weer geopend. Zondag heeft er een mislukte overval plaatsgevonden in het museum. Er is niemand gewond geraakt en er is niets buit gemaakt.
Zaans Museum foto Pascal Fielmich 2

Vertrek Nikola Eltink bij Zaans Museum

Vanaf maandag 12 juli 2021 vertrekt Nikola Eltink als directeur-bestuurder bij het Zaans Museum. Wegens veranderende omstandigheden door de coronacrisis zijn de prioriteiten voor het profiel van de directeur-bestuurder verschoven. In goed overleg met de Raad van Toezicht heeft Eltink haar taken per heden neergelegd.
Ademtocht in het huis aan de Engewomer, 2005, Marisca Voskamp

Spectaculaire tentoonstelling ‘Vaarwel, landschap van gedachten’ van Marisca Voskamp en Andre van Noord

Het Zaans Museum slaat een nieuwe richting in: naast het liefdevol bewaren en tentoonstellen van het Zaanse erfgoed zullen met ingang van 1 oktober ook tentoonstellingen te zien zijn met werk van hedendaagse kunstenaars. Marisca Voskamp (1970) en André van Noord (1964-2018) waren als kunstenaar en als geliefden onlosmakelijk met elkaar verbonden: Vaarwel, landschap van gedachten is een terugblik op hun leven samen – en met hun gezin – in de Zaanse polder: een eeuwigdurende vakantie, in een ‘tussenwereld’ waar zonder concessies te doen geleefd kon worden.