Masterclass bloemborduren met Katja van der Steen

Zondag 10 november, 10.00 – 16.00 uur

Crafts Council Nederland in het Zaans Museum

Deze masterclass wordt verzorgd door Crafts Council Nederland bij de tentoonstelling Ode aan Nederland.

In de Zaanse streekdracht komt veel sits voor, dat is te zien op de foto’s van Jimmy Nelson en in de collectiestukken op zaal van het Zaans Museum. Sits is een kleurrijke handbeschilderde katoen vol bloemen uit India en is sinds de zeventiende eeuw zeer geliefd in Nederland.

In deze masterclass vormen de bloemen van het sits de inspiratie om bloemen te borduren. Je begint de dag met een rondleiding door de tentoonstelling Ode aan Nederland om inspiratie op te doen. Daarna ga je aan de slag met verschillende borduursteken om tot een mooi bloemmotief te komen.

Katja van der Steen heeft een fascinatie voor bloemen, van botanisch tekenen tot borduurwerk en gebruikt de bloemmotieven en vormen vaak in haar kleermakerswerk. Ze is meestercoupeur herenkleding met de specialisatie in ‘bespoke tailoring’ en theater- en danskostuums. Ze werkte bij het Bolsjoi-theater in Moskou aan diverse projecten en voert op dit moment opdrachten uit van het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, Nationaal Dans Theater in den Haag.

Kosten*: € 95,00 inclusief materiaal | studenten € 75,00
Wanneer: zondag 10 november 2024, 10:00 – 16:00 uur
Locatie: Zaans Museum
Aantal deelnemers: maximaal 10

* In het bezit van een Museumkaart? Neem deze alsjeblieft mee zodat we deze kunnen scannen. Geen Museumkaart? Geen probleem. Je hoeft geen extra ticket aan te schaffen voor museumentree. 

© Borduren door Eduard van Wijk voor Crafts Council Nederland

Ode aan Nederland tentoonstelling Jimmy Nelson

29 september 2024 t/m 24 januari 2025

Reizende tentoonstelling van Jimmy Nelson

Het Zaans Museum verwelkomt met trots de laatste etappe van de reizende tentoonstelling Ode aan Nederland van Jimmy Nelson. De fotograaf, bekend van zijn indrukwekkende weergaven van culturele tradities wereldwijd, heeft zijn lens nu gericht op Nederland.

Ode aan Nederland neemt bezoekers mee langs twintig Nederlandse gemeenschappen die hun streek- en klederdracht koesteren, waaronder de Zaanstreek. De foto’s laten zien hoe traditionele kleding liefdevol wordt bewaard en gedragen. Het biedt een eigentijds perspectief op het behoud van Nederlands cultureel erfgoed. Het is een oproep om meer oog te hebben voor eigen tradities. De tentoonstelling is gebaseerd op Nelson’s boek Between the Sea and the Sky.

Jimmy Nelson Zeeland Arnemuiden Ode aan Nederland

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief