Monet in Zaandam
Claude Monet in Zaandam
In 1871 bracht Claude Monet een bezoek aan Zaandam. De wereldberoemde Franse schilder was zo onder de indruk van het Zaanse landschap, de molens, houten huizen en rivier de Zaan dat hij er maar liefst 25 schilderijen en 9 schetsen maakte.
Inspiratiebron
Monet was gefascineerd door de weerspiegeling van de lucht in het water, onstuimige wolkenluchten, gekleurde huizen, draaiende molens, vele boten en wapperende zomerjurken. Laat je net als Monet betoveren door de schilderachtige kwaliteit van onze omgeving.
Pittoresk
Het pittoreske Zaanse landschap verleidde Claude Monet en andere schilders destijds tot een bezoek aan de Zaanstreek, zoals het tegenwoordig vele nationale en internationale bezoekers verleidt tot een bezoek aan de Zaanse Schans, waar het Zaans Museum gelegen is.
Tijdens zijn verblijf in Nederland schreef Monet naar vriend en schilder Camille Pissarro: ‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Ik geloof dat we hier een heel fijn onderkomen gaan hebben. De Hollanders lijken een zeer vriendelijk en gastvrij volk.’
Het Zaans Museum heeft de brief verworven die schilder Claude Monet op 2 juni 1871, de dag van zijn aankomst in Zaandam, schreef aan zijn goede vriend en schilder Camille Pissarro.
Bekijk hier de hele brief van Claude Monet.
Betoverd door de Zaanstreek
In de brief beschrijft Monet vol opwinding over de aankomst: ‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Ik geloof dat we hier een heel fijn onderkomen gaan hebben. De Hollanders lijken zeer vriendelijk en gastvrij.’ Over zijn reis door Nederland schrijft hij: ‘We zijn bijna heel Holland doorgereisd en wat ik van het land gezien heb, bleek echt zoveel mooier dan wat men erover beweert.’ Het Zaanse landschap met de molens, rivier de Zaan en houten huizen boeiden Monet zo dat hij er uiteindelijk vijfentwintig werken vervaardigde.
Kunstenaarsbestaan van Monet
De brief biedt een uniek inzicht in deze fase van het kunstenaarsbestaan van Claude Monet. In zijn brief geeft hij Pissarro instructies om zaken voor hem af te handelen in Londen, zoals het vergulden van lijsten. Monet en Pissarro verbleven tegelijk in Engeland vanwege de Frans-Pruisische oorlog. Monet vertrok vanuit Engeland naar de Zaanstreek; Pissarro bleef in Engeland. Per brief hielden ze elkaar op de hoogte van hun wetenswaardigheden.
De brief
Vanwege de kwetsbaarheid van het papier wordt nu een facsimile van de brief gepresenteerd; het originele exemplaar wordt incidenteel getoond.
De inhoud van de brief is ook te horen via de audioguide in het museum. Voor Nederlandse bezoekers is de tekst ingesproken door kunstenaar Jasper Krabbé, aangevuld met zijn persoonlijke reflectie op de brief en de Zaanse werken van Monet.
Laagland
Net als de schilders in de negentiende eeuw komen de toeristen vandaag de dag nog steeds voor het wereldberoemd stukje Holland: het oneindige laagland met Hollandse wolkenluchten, molens en houten huizen.
Industrialisatie
Door de industrialisatie veranderde het Zaanse landschap na 1871 ingrijpend. In de presentatie zie je hoe schilders na Monet fabrieken en spoor- en snelwegen soms bewust weglieten in hun werken. Ze hielden vast aan het romantische beeld van de streek of gaven, bewust of onbewust, in navolging van Monet een impressionistische interpretatie.
Podcast een Fransman in Zaandam
We maken er geen geheim van: ’De Voorzaan en de Westerhem’ van de hand van Claude Monet is de kroon op de collectie. Wat bracht de Fransman naar Zaandam, waar hij de typische oud Hollandse uitzichten schilderde?
Luister de podcast
Met dank aan…
Het Zaans Museum kocht ‘De Voorzaan en de Westerhem’ van Claude Monet in juni 2015. De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij steun van: Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Claude Monet Fonds), Dr. M.J. van Toorn en L. Scholten Stichting, Honig-Laan Fonds, Ir. P.M. Duyvisfonds, Gemeente Zaanstad, VSBfonds, Koninklijke Ahold, BV Houthandel v.h. F.&G Gras, Jacob Heijn Holding BV, BredeNHofstichting, Rabobank Zaanstreek en Stichting Monet in Zaandam.