2020

Deel 1: Greet Plekker: Verhalen om nooit te vergeten. Hannie Schaft.

Het verhaal van Greet Plekker
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Hannie Schaft: het symbool van het vrouwenverzet.
“Dit jaar is het 100ste geboortejaar van Hannie Schaft, in 75 jaar Herwonnen Vrijheid. Op de Internationale Vrouwendag eren we Hannie Schaft. Zij is het symbool van het vrouwenverzet en strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Het thema voor 2020 is: ‘Verhalen om nooit te vergeten.’

In 1984 waren er slechts twee vrouwen, die namens de FNV-vrouwenbond bloemen legden bij het Hannie Schaftmonument in Zaandam. Van hieruit kwam de vraag: waren er niet veel meer vrouwen in het verzet? Dit moet beter. De bond heeft in samenwerking met Truus en Freddy Menger het monument geadopteerd.

Blijven herdenken.
Wij mogen de verhalen uit de oorlog niet vergeten. Veel mensen uit die tijd zijn inmiddels oud of overleden. Wij hebben vanuit FNV Vrouw gestreefd om de mensen uit de volgende generatie, dochters van verzetsouders: Afra Mandjes-in den Haak en Katinka Kenter-Menger, bij deze herdenking te betrekken. Wij vinden het belangrijk om jonge kinderen te betrekken. We hebben groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomst. Speciaal voor de oudste leerlingen van deze school heeft de Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking een boekje uitgegeven, geschreven door kinderboekenschrijfster Mies Bouhuys.

1945 Was het laatste jaar van de oorlog. Er was honger in de Zaanstreek. In de meidagen verschenen vliegtuigen boven de stad, die droppings uitvoerden met Zweeds wittebrood.

Zweeds wittebrood.
Na afloop van het officiële gedeelte is er een bijeenkomst in de Vermaning van de Doopsgezinde Gemeenschap. Er is weer Zweeds wittebrood. Voor het beleg heb je de keuze uit corned beef of „tevredenheid“. Op een broodje met tevredenheid zat alleen een beetje boter. In de Hongerwinter stond een broodje met tevredenheid vaak noodgedwongen op het menu.

De kinderen van de Hannie Schaftschool hebben vragen bedacht, die gaan ze stellen. Hans Kuyper, kinderboekenschrijver, zal met de bezoekers in gesprek gaan over de herwonnen vrede en de tegenwoordige tijd.
Het is belangrijk, dat we het verhaal van Hannie Schaft doorgeven en blijven vertellen”.

Meer weten over Hannie Schaft? We verwijzen u graag door naar het informatieboekje van Mies Bouhuys, ‚Hannie Schaft. Het meisje met het rode haar‘, uitgegeven ter gelegenheid van de Hannie Schaft-Herdenking op zondag 28 november 1993.

Lees verder: Deel 2: Verhalen om nooit te vergeten: Hannie Schaft.

Reacties

0 Kommentare

Dein Kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert