1922

Speel de Zaanse prut tot over je oren.

Het verhaal van Wim Aten
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Er ligt een oud boekje op tafel. Daarop staat een zwarte vogel met een hockeystick in zijn snavel (een Kraai). Het is een uitgegeven ter gelegenheid van het 50jarig bestaan van ZHC De Kraaien. Daarin een opvallende foto van het allereerste elftal met maar liefst zes Atens: Rem, Do, Bart, Tiny, George en Greet.

Hoe was dat in het begin? Waar speelden jullie?

“Sport stond bij ons hoog in het vaandel. Grootvader Remmert spande zo ongeveer de kroon. Hij was lid van vier sportclubs: ZVV (voetbal), KZTV (tennis), ZZV (Zaanse Zeilvereniging) en Neptunus (zwemmen en waterpolo). Het was wel jammer, dat veel sporten vroeger, ook in onze familie, alleen door mannen werden beoefend. Maar bij hockey speelden de dames en heren vaker in één team. Men vond het een goed initiatief om samen met de vrouwen te sporten, dus toen werd hockeyclub de Kraaien opgericht.

Dat gebeurde op 22 november 1922. Ze waren met 15 leden: Bart Aten, mijn oom, werd voorzitter en Jaap van der Horst secretaris. De firma Honig verhuurde een veld voor 1 gulden per jaar. De leden moesten het zelf bespeelbaar maken. Er werden dus met de hand greppels rondom gegraven en een windmolentje geplaatst voor de afwatering, dat moest fietsend op gang gebracht worden. Na een paar jaar ging de huurprijs omhoog naar fl 1,20. Dat waren nog eens prijzen.

Een knollenveld dus, onbespeelbaar en natuurlijk niet gedraineerd. Gelukkig mocht er gespeeld worden met een zogenaamde sinaasappel (een vergrote, zachte, oranje hockeybal; dat was ook beter voor de dames om die te raken). In het jaarverslag staan de eerste uitslagen: Alkmaar-Kraaien 1-8, Amersfoort- Kraaien 1-6, Kraaien-Leiden, eerste helft 2-3, tweede helft 5-3. Gewonnen dus!

De  kraaienkleding was zwart, met de bekende oranje-zwart gestreepte kousen. Achteraf bleek dat een prima beslissing: na iedere wedstrijd zat de Zaanse prut tot over je oren.

De Kraaienfeesten waren bijzonder en het Kraaiencabaret was ieder jaar weer spetterend. De clubbladen: Karre Karre en Krielkraai waren heel origineel. Ik zat jarenlang in de redactie, dat was een leuke tijd. Met een aantal oude Kraaien heb ik nog steeds contact.”

De Kraaien bestaan nu 95 jaar, ze spelen in Wijdewormer, maar volgend jaar hopen de Kraaien aan de Fortuinweg in Zaandijk hun zwarte vleugels uit te slaan. Niet meer in de Zaanse modder, maar op schoon kunstgras.

Reacties

0 réponses

Répondre

Se joindre à la discussion ?
Vous êtes libre de contribuer !

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *