2018

Mmm… Monet kookworkshop

Het verhaal van
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Deze mail prikkelt onze nieuwsgierigheid: Try-out kookworkshop. We verzamelen om 17.00 uur in de Fabriek en het enige wat je mee moet nemen is een kookschort en je eigen snijmes.

“We gaan vandaag iets nieuws uitproberen. In het Monetatelier waar we allemaal vrijwilliger zijn, ligt een kookboek. We kijken er wel eens in en zien schilderijen van mooie gedekte tafels. Maar was Monet een echte fijnproever?

Marjolein Triesscheijn van Room For Foods, de docent, verzekert ons van wel. Of hij zelf graag kookte, wordt in het midden gelaten, maar dat hij van lekker eten hield en kritisch was op zijn maaltijden, staat als een paal boven water. Heel veel ingrediënten werden op zijn eigen grond verbouwd en in zijn eigen keuken klaargemaakt. Het was een feestje om bij Monet aan te schuiven aan tafel, maar als zich toevallig buiten iets bijzonders voordeed, een mooi onderwerp, of een speciaal licht om te schilderen, ging alles even letterlijk op een zacht pitje.

De keuken van de Fabriek glimt ons tegemoet, twee kippen, verse groenten en kruiden liggen klaar. We zoeken een kookmaatje en nemen een besluit welk onderdeel van het menu we voor onze rekening nemen. Marjolein deelt de recepten uit en is overal tegelijk met hulp en advies. Goed idee, dat eigen mes, snijden en hakken maar, vervolgens een drukke file bij de kookplaten, niet alles kost evenveel tijd.

Een diepe zucht van de mayonaisemaker, na minutenlang kloppen is het mengsel geschift, helemaal opnieuw beginnen dus. Als hartversterkertje een glas Franse wijn en natuurlijk even proeven of alles goed smaakt.

De lange tafel in het café is voor ons gereserveerd en feestelijk gedekt, en terwijl een aantal collega-koks de laatste hand aan de gerechten legt, houden de anderen zich bezig met de enorme vaat. Als je met veertien man gekookt hebt, is dat beslist geen sinecure en vele handen maken licht werk.

We mogen aan tafel;  als de soep wordt geserveerd, klinken van alle kanten bewonderende kreten.

Het hoofdgerecht, de kip en de speciale groenten, smelten op onze tong en de mayonaise smaakt echt voortreffelijk. Als toetje zijn er twee speciale taarten gecreëerd, het lijken wel schilderijtjes.

Koken verbroedert en samen eten ook. Aan het einde van de avond zijn we het erover eens dat we deze activiteit absoluut kunnen gaan aanbieden, naast alle andere bijzondere dingen die we in het Monetatelier organiseren.”

Reacties

0 commenti

Lascia un Commento

Vuoi partecipare alla discussione?
Fornisci il tuo contributo!

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Terug naar alle verhalen

The Zaans Museum uses cookies on this website.

Wij plaatsen functionele cookies voor de werking en verbetering van deze website. Mogen wij extra cookies plaatsen voor sociale media koppelingen, gepersonaliseerde (video) advertenties en het meten van de effectiviteit van onze online campagne’s? Lees hier meer over in onze privacyverklaring of pas uw privacy instellingen aan

Privacy policy | Rather not
Settings