fragment kaart Jan Rothuizen

Kunstenaar Jan Rothuizen tekent Hembrugterrein in opdracht van Zaans Museum

Kunstenaar Jan Rothuizen tekende in opdracht van het Zaans Museum een plattegrond van het Hembrugterrein in Zaandam. Het Hembrugterrein in Zaandam, ooit het militaire hart van de Stelling van Amsterdam, stond ruim honderd jaar in het teken van nationale munitie- en wapenfabriek ‘Artillerie Inrichtingen’ (later Eurometaal NV). Bij de plattegrond hoort een audiotour met verhalen van oud-medewerkers, geproduceerd door Stef Visjager (Radiomakers Desmet). De plattegrond met audiotour is onder meer verkrijgbaar in de MuseumShop van het Zaans Museum.

De plattegrond hoort bij het Hembrug Museum en vertelt zowel de geschiedenis van het Hembrugterrein als huidige ontwikkelingen en toekomstplannen voor het 45 hectare grote terrein. In twee voormalige transformatorhuisjes toont het Hembrug Museum de rijke historie van het mysterieuze terrein. Lange tijd was de wapen- en munitiefabriek, gelegen op het Hembrugterrein een van de grootste en modernste militaire complexen van Nederland en jarenlang de grootste werkgever in de Zaanstreek. In het diepste geheim werden hier wapens en munitie gemaakt, getest en opgeslagen. Later zijn hier ook civiele producten geproduceerd, zoals metaalbewerkingsmachines, zonnecollectoren en rondellen voor munten.
Mocht er onverhoopt iets ontbreken of niet kloppen op de plattegrond laat het ons dan weten. De plattegrond is voor nu in een kleine oplage gedrukt.

Het Hembrug Museum valt onder het beheer van het Zaans Museum. Samen met het Czaar Peterhuisje vormen de drie musea één organisatie over de geschiedenis van de Zaanstreek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *