De Zaanstreek Maakt Het
Van Verkade chocola tot Linoleum
In de Zaanstreek ruik je vaak de geur van fabrieken die cacao, olie, nootjes of andere producten produceren of verwerken. Voor een gevulde voorraadkast hoef je de Zaanstreek niet uit! In de Verkade Experience worden de leerlingen vervolgens ondergedompeld in de chocolade-, biscuit- en waxinefabriek van de familie Verkade.
De leerlingen ontdekken dat in de Zaanstreek van 1600 tot 1800 een van de belangrijkste industriegebieden van Europa was. Verschillende bloeiperioden uit de Zaanse industrie komen aan bod: molens, stoommachines en hedendaagse fabrieken. Leerlingen onderzoeken vervolgens in de Verkade Experience in groepjes hoe chocolade wordt gemaakt. Zo leren ze alles over de oorsprong van de industrie in de Zaanstreek en zien de historische Zaanse Verkadefabriek in bedrijf!
Groep 5 t/m 8
Locatie: Zaans Museum
Leerdoelen
- De leerling kan in hoofdlijnen de historische ontwikkelingen van de maakindustrie in de Zaanstreek beschrijven en zo zijn of haar leefomgeving duiden.
- De leerling kan de waarde van het Zaans industrieel erfgoed beschrijven en benoemen waarom het de moeite waard is om dit te bewaren.
- De leerling kan erfgoed uit de eigen omgeving koppelen aan regionale en nationale onderwerpen
- De leerling kan werken met een topografische kaart van de eigen regio.
- De leerling kan op hoofdlijnen het productieproces van chocolade, koek en waxine omschrijven.
Kerndoelen
Nederlands: kerndoel 1 tot en met 3
Oriëntatie op jezelf en de wereld: kerndoel 37, 44, 50, 51, 52
Kunstzinnige oriëntatie: kerndoel 56
Duur: 120 minuten
Lesmateriaal
Docentenhandleiding, voorbereidende les & verwerkingsopdracht op school.
Boekingsmogelijkheden
Maandag t/m vrijdag, 9.30-11.30 uur of 13.00-15.00 uur
Kosten
€ 130 per klas inclusief begeleiders
Voor Zaanse scholen is dit programma te boeken via het Cultuurmenu