• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube
  • Instagram
  • Nederlands
cn
  • Nederlands Nederlands Nederlands nl
  • English English Engels en
  • Deutsch Deutsch Duits de
  • Français Français Frans fr
  • Español Español Spaans es
  • Italiano Italiano Italiaans it
  • Русский Русский Russisch ru
Zaans Museum
    • Nederlands
    cn
  • Plan je bezoek
  • Zien & Doen
  • Groepsbezoek & Zaalhuur
    • Groepsbezoek & Zaalhuur
    • Onderwijs
      • Basisonderwijs
      • Voortgezet onderwijs
    • Arrangementen
    • Rondleidingen
    • Zaalhuur
  • Museum & Collectie
    • Museum & Collectie
    • Over het museum
    • Over de collectie
    • Nieuws & Pers
    • Medewerkers & vacatures
    • Steun ons!
  • Koop Tickets
  • -sub-
  • Czaar Peterhuisje
  • Hembrug Museum
  • Thuismuseum
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Youtube
    • Instagram

De Zaanstreek Maakt Het

Van Verkade chocola tot Linoleum

In de Zaanstreek ruik je vaak de geur van fabrieken die cacao, olie, nootjes of andere producten produceren of verwerken. Voor een gevulde voorraadkast hoef je de Zaanstreek niet uit! In de Verkade Experience worden de leerlingen vervolgens ondergedompeld in de chocolade-, biscuit- en waxinefabriek van de familie Verkade.

De leerlingen ontdekken dat in de Zaanstreek van 1600 tot 1800 een van de belangrijkste industriegebieden van Europa was. Verschillende bloeiperioden uit de Zaanse industrie komen aan bod: molens, stoommachines en hedendaagse fabrieken. Leerlingen onderzoeken vervolgens in de Verkade Experience in groepjes hoe chocolade wordt gemaakt. Zo leren ze alles over de oorsprong van de industrie in de Zaanstreek en zien de historische Zaanse Verkadefabriek in bedrijf!

Terug naar alle onderwijsprogramma’s

Groep 5 t/m 8

Locatie: Zaans Museum

Leerdoelen

  • De leerling kan in hoofdlijnen de historische ontwikkelingen van de maakindustrie in de Zaanstreek beschrijven en zo zijn of haar leefomgeving duiden.
  • De leerling kan de waarde van het Zaans industrieel erfgoed beschrijven en benoemen waarom het de moeite waard is om dit te bewaren.
  • De leerling kan erfgoed uit de eigen omgeving koppelen aan regionale en nationale onderwerpen
  • De leerling kan werken met een topografische kaart van de eigen regio.
  • De leerling kan op hoofdlijnen het productieproces van chocolade, koek en waxine omschrijven.

Kerndoelen
Nederlands: kerndoel 1 tot en met 3
Oriëntatie op jezelf en de wereld: kerndoel 37, 44, 50, 51, 52
Kunstzinnige oriëntatie: kerndoel 56

Duur:
120 minuten

Lesmateriaal
Docentenhandleiding, voorbereidende les & verwerkingsopdracht op school.

Boekingsmogelijkheden

Maandag t/m vrijdag, 9.30-11.30 uur of 13.00-15.00 uur

Kosten
€ 100 per klas inclusief begeleiders

Reserveer De Zaanstreek Maakt Het

Voor Zaanse scholen is dit programma te boeken via het Cultuurmenu

Blijf op de hoogte van onze onderwijsprogramma’s, meld je aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden

Schansend 7, Zaandam

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube
  • Instagram

  • © Copyright – Zaans Museum
  • Colofon
  • Anbi
  • Algemene bezoekersvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Privacy Instellingen
  • Contact

Het Zaans Museum maakt op deze website gebruik van cookies.

Wij plaatsen functionele cookies voor de werking en verbetering van deze website. Mogen wij extra cookies plaatsen voor sociale media koppelingen, gepersonaliseerde (video) advertenties en het meten van de effectiviteit van onze online campagne’s? Lees hier meer over in onze privacyverklaring of pas uw privacy instellingen aan

Privacy policy | Liever niet
Settings
Scroll naar bovenzijde