Wat is de Zaanse Verhalenbank?

De Zaanse Verhalenbank vertelt de persoonlijke verhalen, klein of groot, over de families uit deze streek. De verhalensite vertelt de geschiedenis over ’s werelds oudste industriegebied en de invloed daarvan op de inwoners. Over wonen, werken, uitgaan, verenigingsleven, muziek, buurten, schooltijd, geloof, verliefdheid, blijdschap en verdriet.

Het participatieproject de Zaanse Verhalenbank wil het Zaans Museum de bewoners uit de regio actief betrekken bij het vastleggen van hun eigen geschiedenis. Belangrijk is de interactie tussen bewoners onderling én in relatie tot het Zaans Museum als belangrijk cultureel centrum van de identiteit van deze regio. Daarnaast wil de Zaanse Verhalenbank (oud-)bewoners bewust maken van hun specifieke identiteit die voor een groot deel gevormd is door de Zaanse ondernemersgeest.

De Zaanse Verhalenbank is voortgekomen uit twee initiatieven waarbij het vastleggen, overdragen en genieten van de rijke geschiedenis van de Zaankanters centraal staan. Voor Festival Industrie Cultuur 2015 ontwikkelde beeldend kunstenaar Ellen Holleman de Zaanse Verhalenbank. Een belangrijk onderdeel van dit project was een dekschuit met hierop een bank, tevens kunstwerk, die langs verschillende locaties in de Zaanstreek voer. Bezoekers werden uitgenodigd plaats te nemen op de bank en verhalen te delen en anderen aan te moedigen ook hun verhaal te delen. De verhalen van de Zaanse Verhalenbank, vastgelegd tijdens Festival Industrie Cultuur, zijn opgenomen in de collectie van het Zaans Museum. Het Zaans Museum zet de Zaanse Verhalenbank voort als burgerparticipatieproject, een platform waarbij Zaankanters met elkaar in gesprek gaan, verhalen ophalen en vastleggen.

Het Zaans Museum maakt op deze website gebruik van Cookies.

Neem even een momentje en lees meer over ons privacy- en cookiebeleid. Klik op 'Privacy Instellingen' om je toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Privacybeleid