Verhalen van de Schans. Een frisse blik op de Zaanstreek.
De Zaanse Schans komt tot leven met Verhalen van de Schans
De erfgoedpartijen op de Schans bundelen hun krachten en trappen af met een nieuwe thema-avondenreeks: Verhalen van de Schans. Elk kwartaal neemt één van de erfgoedpartijen het voortouw en laat het publiek kennismaken met een onderwerp dat hen – én de Schans – nauw aan het hart ligt.
Verhalen van de Schans
Luilak
Een typische volksviering in de Zaanstreek en Waterland is Luilak. De zaterdag voor Pinksteren is al eeuwenlang het toneel van dit feest, waarbij vroeg in de ochtend lawaai wordt gemaakt en speciale lekkernijen worden bereid en gegeten. Met name in de Zaanse molencultuur neemt Luilak een bijzondere plaats in: het molenvolk kende eigen tradities, en vooral de houtzaagmolens werden in een speciale ‘Luilakstand’ gezet. Tegenwoordig lijkt Luilak op zijn retour. Dit ouderwetse feest wordt nog maar zelden gevierd en dreigt steeds verder in de vergetelheid te raken. Wat is precies de herkomst van dit roemruchte volksfeest, welke rol speelden de Zaanse molens hierin, en is er nog een toekomst voor Luilak?
Korriewedstrijden 1945
Sprekers vrijdag 6 juni
De eerste spreker vertelt over de oorsprong van Luilak.
De tweede spreker gaat in op de Luilaktraditie binnen het leven rondom de Zaanse molens. Luilak was een van de belangrijkste feestdagen in de Zaanse molens.
Vanuit het inhoudelijke team van De Zaansche Molen wordt uitgelegd wat deze traditie precies inhield. Dit gebeurt aan de hand van diverse collectiestukken uit het Molenmuseum en de molens zelf.
Praktische informatie
Datum: vrijdag 6 juni
Tijd: 19.30 – 21.30 uur | inloop 19.00 uur
Locatie: Molenmuseum, Kalverringdijk 30, 1509 BT Zaandam
Prijs: € 9,50 | inclusief consumptie & parkeren
Voorgaande edities
Verhalen van de Schans
400 jaar arbeidsmigratie naar de Zaanstreek
Op deze eerste editie staat het arbeidsmigratieverleden van de Zaanstreek centraal. Al sinds de 17e eeuw trekken arbeiders, vaklieden en ondernemers uit binnen- en buitenland naar de streek om hier te werken en te wonen. In het Zaans Museum is rond dit thema de kleine familietentoonstelling Groetjes uit de Spaghettiflat te zien – een speelse presentatie over arbeidsmigratie.
© Fotografie: Pascal Fielmich
Sprekers donderdagavond 8 mei
Voormalig bewoner van de Zaanse Spaghettiflat Francesco Pepe vertelt deze avond hoe het was om als kind van een arbeidsmigrant in de Spaghettiflat op te groeien. Francesco was ook de initiatiefnemer en bijdrager aan het boek De Spaghettiflat (2009) en de gelijknamige documentaire (2007).
Imre Besanger, hoofd Educatie en maker van de tentoonstelling, zoomt verder in op arbeidsmigratie in de Zaanstreek.
Vervolgens neemt Prof. Dr. Leo Lucassen, directeur van het IISG en historicus in het domein van arbeids- en migratiegeschiedenis, ons mee naar de Nederlandse arbeidsmigratie door de eeuwen heen. Leo Lucassen is dé expert op het gebied van het migratieverleden van Nederland.
Praktische informatie
Datum: donderdag 8 mei
Tijd: 19.30 – 21.30 uur | inloop 19.00 uur
Locatie: Zaans Museum, Schansend 7 in Zaandam
Prijs: € 9,50 | inclusief consumptie & parkeren
Hoofd Educatie Zaans Museum Imre Besanger vertelt over deze avond
De reeks Verhalen van de Schans. Een frisse blik op de Zaanstreek. is een samenwerking tussen de erfgoedpartijen Stichting de Zaanse Schans, vereniging De Zaansche Molen, Museum Zaanse Tijd en het Zaans Museum.