Verlaten Pakhuis, Wormerveer, Wormer, 2020, Bert Verhoeff

Fototentoonstelling STROOM

Zaans Museum 29 september 2023 - 1 april 2024 Op veel plekken in Nederland zien we het landschap wezenlijk veranderen: industrie trekt zich terug, bewoning en recreatie rukken op. Nergens wordt dit zo goed zichtbaar als langs de Zaan. Fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Hun indrukwekkende foto’s tonen een streek vol contrasten en fungeren als een spiegel voor Nederland.
Brokking aan de Zaan, Wormerveer

Jouw Zaan

Zaans Museum 29 september 2023 t/m 19 januari 2024 Ruim drie jaar lang fotografeerden Bert Verhoeff en David Galjaard de veranderende omgeving langs de Zaan. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging. Maar de streek blijft in beweging. Daarom vragen we jou om het fotoproject aan te vullen. Maak een foto van jouw veranderende Zaan.
Tim Knol

Concert Tim Knol

Zaans Museum 26 januari 2024 Een uniek museumconcert van Tim Knol. Speciaal voor de fototentoonstelling Stroom, de Zaan in beweging schreef Tim het nummer Currents. Daarnaast is hij ook te horen in de audiotour bij deze expositie, waarin hij in gesprek gaat met bewoners van de Zaanstreek. Op deze avond is hij eenmalig live in het museum te beluisteren. Een intiem concert in een bijzondere context.
Wandelen met de camera in de aanslag

Wandelen met de camera in de aanslag

Zaans Museum zondag 7 januari, 25 februari en 24 maart 2024, 10.00 uur & 14.00 uur In ongeveer twee uur loop je onder begeleiding van Marjolein Lensink, een in fotografie gespecialiseerde gids, een route tussen station Wormerveer en het Zaans Museum. Tijdens de wandeling van 4,5 km word je uitgedaagd de unieke contrasten van de Zaanstreek met je mobiel of camera vast te leggen. Wat is er te zien en hoe leg je dat zo mooi mogelijk vast?
Ayhan Misirli, medewerker Lassie, Wormer, 202, David Galjaard

Debatavond - Stroming

Zaans Museum Donderdag 14 maart 2024 Debatavond met sprekers over de veranderingen in de Zaanstreek. Lokale en regionale spreker met elkaar en met de zaal in debat over de veranderingen in de Zaanstreek.
De Zaan

Stroomlezing Floris Alkemade

Zaans Museum Zondag 11 februari 2024 Architect en voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade plaatst in deze lezing de transitie aan de Zaan in een breder Nederlands perspectief. Bij de tentoonstelling Stroom schreef een essay over dit thema en sprak hij de audiotour in. In deze lezing gaat hij dieper in op de thematiek en schetst hij verrassende vergezichten en terugblikken.
Meneba boot

Wandeling stroomopwaarts

Zaans Museum Dagelijks Deze wandeling is speciaal door het Zaans Museum ontwikkeld bij de fototentoonstelling Stroom, De Zaan in beweging. U begint op station Wormerveer en loopt in 9 km via de Zaanse Schans naar station Zaandam.