Verkade-collectie-intro

Geschiedenis Verkade prikkelt geheugen

Speciaal Verkade tv-aanbod voor bewoners van Zaanse en Amsterdamse verpleeghuizen met dementie

Bewoners van Zaanse en Amsterdamse verpleeghuizen kunnen vanaf nu de geschiedenis van Verkade (her)beleven en ontdekken. Speciaal voor mensen met dementie ontwikkelden Stichting STV GeheugenVenster en het Zaans Museum een dementievriendelijk TV-aanbod. met foto’s en achtergrondinformatie over de bijzondere geschiedenis van biscuits- en chocoladefabriek Verkade. Het op maat gemaakte programma staat in het teken van het ophalen van herinneringen en prikkelen van diverse zintuigen. Ingrid van der Horst, directeur Stichting STV GeheugenVenster: ‘Ik ben heel blij met deze speciale themacollectie voor bewoners uit de Zaanstreek en regio Amsterdam. Maatwerk, prachtig!’

Op vrijdag 26 juli 2019 werd het programma feestelijk gelanceerd in verpleeghuis Evean Oostergouw in Zaandam. Bewoners met dementie halen met medebewoners, begeleiders en familieleden herinneringen op met de foto’s en Verkadecollectie zoals beschuit- en biscuitblikken, oude reclame en Verkadeplaatjes. Jan Hovers, directeur Zaans Museum: ‘Het Zaans Museum is er voor en van alle generaties. Verbinding met het erfgoed van de Zaanstreek staat daarbij centraal. Door de samenwerking met Stichting STV GeheugenVenster en de verpleeghuizen bereiken we ook diegenen die niet meer zelfstandig het museum kunnen bezoeken.’

Herkenning en herinnering
Verkade is een herkenbaar onderwerp voor de bewoners. Velen hebben een speciale band met Verkade omdat ze er zelf, of hun familieleden er hebben gewerkt. Kijken naar herkenbare beelden biedt mensen met dementie de mogelijkheid herinneringen op te halen over hun leven van vroeger. Ze hoeven hierdoor niet terug te vallen op het kortetermijngeheugen dat steeds minder goed werkt. Door een beroep te doen op het langetermijngeheugen is het mogelijk om persoonlijke ervaringen te delen. Zo komen de zorgmedewerkers meer te weten over de mensen die zij verzorgen en voor degene die verzorgd worden is het een ongedwongen contactmoment. Het Verkadeprogramma biedt mensen die te maken hebben met dementie de mogelijkheid om zich te uiten en in gesprek te gaan met hun medebewoners, begeleiders en familieleden.

Zaanse verpleeghuizen
Het Verkadeprogramma is in meerdere Zaanse verpleeginstellingen te zien. Het programma is te zien op Seniorentelevisie en in het on demand Reminiscentie-aanbod (STV Interactief) van Stichting STV GeheugenVenster. De beelden zijn voorzien van een bijschrift om interactie met familie en bezoek te stimuleren.

Over Stichting STV GeheugenVenster
Samen met deskundigen uit de dementiezorg en zorglocaties ontwikkelt Stichting STV GeheugenVenster een dementievriendelijk TV-kanaal, afgestemd op de prikkelverwerking en de belevingsmogelijkheden van mensen met dementie. Zorginstellingen kunnen zich hierop abonneren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *