Hembrug Museum Browning M25

Gestolen jubileumwapen terecht

Bijzondere schenking voor Hembrugcollectie van het Zaans Museum

Het Zaans Museum heeft een bijzondere schenking voor de Hembrugcollectie ontvangen uit handen van de politie Amsterdam-Amstelland. Het betreft een uniek wapen: een Browning M25 dat in 1929 werd geschonken aan de directie van de Artillerie Inrichtingen bij het 250-jarig bestaan. Het wapen werd in 2003 ontvreemd uit de directiekamer en dook recentelijk weer op.

De politie onderzocht de zaak en dankzij tips kwam de Browning M25 eind 2017 boven water. Het wapen is in overleg met het Ministerie van Justitie gelegaliseerd en geschonken aan het Zaans Museum. Het wapen is toegevoegd aan de collectie van het Hembrug Museum, die beheerd wordt door het Zaans Museum.

Conservator Hester Wandel is verheugd over de schenking van dit bijzondere wapen. ‘Het wapen is onderdeel van de lange bedrijfsgeschiedenis van de Artillerie Inrichtingen, en past goed bij het verhaal dat wordt verteld in het Hembrug Museum op het Hembrugterrein. Tevens sluit het mooi aan bij de uitgebreide collectie relatiegeschenken van Zaanse bedrijven in het Zaans Museum, die het verhaal vertellen over de Zaanse industrie.’

De Browning M25 was vanaf 1925 het dienstwapen voor de Nederlandse landsmacht, de Bereden Artillerie en het Korps Politietroepen. Geproduceerd door het Belgissche Fabrique Nationale was het van belang dat de Browning M25 voor het Nederlandse leger hier in Nederland werd onderhouden. Die taak viel ten deel aan de wapen- en munitiefabriek Artillerie Inrichtingen (later Eurometaal) op het Hembrugterrein Zaandam.

Op 22 november 1929, vandaag 89 jaar geleden, bestond de munitiefabriek 250 jaar en schonk de Fabrique Nationale een goud gegraveerde M25 aan de directie. Op de slede staat de inscriptie 1679 22 nov. 1929 en een gouden gekroonde letter W: een subtiele verwijzing naar Koningin Wilhelmina.

Tot 2003 was het pistool het pronkstuk in de vitrinekast in de directiekamer. Tijdens de chaos die ontstond vanwege de gedwongen ontslagen en naderende sluiting van de fabriek werd het ontvreemd uit de directiekamer. Wie de dader was, is niet bekend.

Het Hembrug Museum valt onder het beheer van het Zaans Museum. Samen met het Czaar Peterhuisje vertellen de drie musea het verhaal over de geschiedenis van de Zaanstreek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *