Lassie rijstmaanden in het Zaans Museum

Lassie Rijstweken in het Zaans Museum
Maart in het teken van 125-jarig bestaan Lassie


Het Zaans Museum organiseert in samenwerking met Lassie in maart ‘de Rijstweken’ naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van het Zaanse bedrijf. Al sinds 1892 ligt de Lassie fabriek aan de Veerdijk in Wormer. Vandaag de dag zijn de monumentale panden aan de Zaan nog altijd in gebruik van Lassie. Voldoende reden voor het Zaans Museum om in maart stil te staan bij de geschiedenis van 125 jaar rijst in de Zaanstreek middels allerlei activiteiten voor jong en oud.

De historie van Lassie begint bij de Zaanse molens, via door stoom aangedreven fabrieken, naar de huidige moderne geautomatiseerde productie. Van familiebedrijf naar multinational. In 1893 richtten de broers Albert en Jacob Adriaan Laan de Lassie fabriek in Wormer op om gort te pellen. Hun gortpellerij was de eerste in Nederland, in 1913 gevolgd door de eerste havermoutfabriek van Nederland. Rijst was lang een bijproduct van het bedrijf, maar ging na 1945 de hoofdrol spelen. Sinds de uitvinding van Lassie Toverrijst zestig jaar geleden mag het bedrijf zich ‘rijstleider’ op de Nederlandse markt noemen. Tijdens de rijstweken maken bezoekers in het Zaans Museum via een korte animatiefilm kennis met het productieproces van Lassie.


Rondleiding 125 jaar Lassie
Hoe komt een zo exotisch product als rijst in de Zaanstreek terecht, en waarom is na een start in de gort en havermout, het bedrijf onder de naam Lassie zo bekend geworden met rijst? Hoe kan het dat Lassie nog steeds in dezelfde panden gehuisvest is als waar haar oprichters ooit in 1893 zijn begonnen? Dit terwijl andere vooroorlogse productiebedrijven regelmatig worden overgenomen en de productie vaak verdwijnt van de originele locatie. Sluit op 4 en 18 maart om 14.00 uur aan bij een instaprondleiding langs de Zaanse rijsthistorie in de tentoonstelling De Zaanstreek Maakt Het in het Zaans Museum. Voor deelnemers aan de rondleiding is er een gratis goodybag van Lassie.

Zondag 4, 18 maart 2018, 14.00 uur
Prijs: entree Zaans Museum (rondleiding gratis)

Rijstkorrelschrijver in het Zaans Museum
Op zondag 4 en 18 maart komt rijstkorrelschrijver Jan de Goede naar het Zaans Museum om namen van bezoekers op een rijstkorrel te zetten. Daarna gaat de rijstkorrel in een glazen buisje en maakt een gekleurd koord een ketting van het geheel. Leuk om te krijgen én om te geven; rijst geeft geluk en voorspoed aan diegene die de korrel ontvangt! Voor deelnemers aan de activiteit is er een gratis goodybag van Lassie.
Zondag 4 en 18 maart, 12.00 – 16.00 uur
Prijs: entree Zaans Museum (activiteit gratis)

 

Chocolade Rijstbeleving
Begin de dag met een kop koffie of thee en chocolaatje in het Zaans Museum! Maak kennis met de rijsthistorie in de Zaanstreek in de tentoonstelling De Zaanstreek Maakt Het en het productieproces van Lassie in een korte animatiefilm. Wandel daarna over de Zaanse Schans naar Cacaolab Zaans Gedaan en geniet van een verrassende rijst/chocolade surprise.
Dagelijks in maart, 10.00 – 17.00 uur
Prijs: volwassenen €11.50; kinderen 4-17 jaar €9; met Museumkaart €3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *