1929

Deel 1: Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein.

Het verhaal van Co Haverhoek
Door Ursulien van Berge-Bakkum

De bestelling bij de Fabrique Nationale.
Na de Eerste Wereldoorlog bestelde het Nederlandse leger 1.200 Brownings M25 No. 1 voor het Korps Politietroepen bij de Franse Fabrique Nationale. De landmacht bestelde 2.000 Bownings M25 No 2. De wapen- en minutiefabriek Hembrug (later Eurometaal) deed het onderhoud van de M25’s.

Het relatiegeschenk van de Fabrique Nationale.
In 1929 bestond de Hembrug 250 jaar en ontving een relatiegeschenk van de Fabrique Nationale. Een prachtig gegraveerd pistool met goud en bloemenranken. Dit pistool is eind 2002 na de sluiting van Eurometaal op mysterieuze wijze verdwenen.

“In 1971 startte ik als 17 jarige op de bedrijfsschool van de A. I. (Artillerie Inrichting). Ik volgde een driejarige opleiding: van bankwerker tot machinaal bankwerker. Herman van Berkel was onze productiebaas. Tot aan zijn dood heb ik onder zijn leiding gewerkt. Wij hadden een goede verstandhouding, die resulteerde erin dat ik beloofde zijn as en die van zijn vrouw Paula uit te strooien bij een waterval in Oostenrijk.

Na de fusie van de A.I. met Eurometaal bleef ik tot 1993 bij het militaire onderdeel: draaien en persen.

Het terrein was beveiligd. Er was een portier, hij heette Severs, we noemden hem de Gestapo. Op een avond na de theorieles op het terrein kozen mijn vriend Rob van Nieuwenhuyze en ik een kortere weg achter het lab van het hoofdkantoor om naar de fietsenstalling, over dat hekkie konden we heen springen. Severs had het gezien en genoteerd in het beveiligingsrapport. De volgende ochtend werden we op kantoor geroepen en kregen een fikse reprimande.

Daar zag ik het pistool liggen. Ik was heel nieuwsgierig. Het was vreemd, dat het zomaar in die vitrine lag die je met de achterkant van een theelepeltje kon opendraaien. Na de sluiting van de fabriek  hoorde ik via via, dat het pistool was verdwenen.

Ik was één van de laatste ontslagenen van de fabriek en ik volgde in 2014 een sollicitatieproject bij het U.W.V.

Daar ontmoette ik Rob Valk. Hij had interesse en ging speuren, in zijn eigen omgeving. De diefstal moest wel door iemand gedaan zijn die verstand had van wapens en die wist waar het te vinden was.

We hebben er een tijd over gedaan en nu is het eindelijk opgelost.”

Lees verder: Deel 2: Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein.

Reacties

0 ответы

Ответить

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *