2018

Deel 2: Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein.

Het verhaal van Rob Valk
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Een lid van een schietvereniging die een verhaal hoort over het mysterie van het gestolen pistool dat misschien via, via tevoorschijn kan komen, en nog wel een uniek exemplaar blijkt te zijn, doet er goed aan zijn oor hier en daar te luisteren te leggen.

“Ik zou ooit naar de bedrijfsschool van Eurometaal gaan, maar vanwege een administratief foutje ging dat niet door. Mijn oom die daar werkte, vertelde me enthousiaste verhalen.

Ik zocht werk in de metaal en kwam bij Dorjee terecht, gewoon gezegd: ‘Hier ben ik.’ Na twee jaar hadden ze pas door, dat ze toen eigenlijk iemand anders verwachtten en vonden ze het alsnog een raadsel dat ik was binnen gekomen. Later heb ik bij Getronix gewerkt en bij andere metaalbedrijven, niet bij Eurometaal.

Belangstelling voor wapens was me met de paplepel ingegoten, mijn vader was lid van de Zaanse Schietvereniging. Als jong knaapje mocht ik die dingen al vasthouden. Op mijn veertiende kon ik zelf lid worden. De controle was streng gecontroleerd: je mag er geen puinhoop van maken thuis en een drankprobleem is uit den boze.

Als je anderhalf jaar lid bent, mag je zelf een wapen kiezen en de vergunning krijg je alleen als je aan wedstrijden meedoet. We hebben zelfs een aantal oude leden die zelf niet meer schieten, maar nog steeds genieten van het lidmaatschap van de vereniging. Onze schietbaan is 10 à 12 meter. Eerst was die in Wormerveer, tegenover Slagerij Raa, daarna bij Van der Woude verlichting en nu in Zaandam aan de Sportlaan.

Een jaar of drie geleden ontmoette ik Co Haverhoek. We raakten in gesprek over het beschreven wapen. In de loop van de tijd hoorde ik er af en toe iets over. Het is link als je een dergelijk wapen in bezit zou hebben. Dan raak je echt je vergunning kwijt. Paul Tjeertes – onze voorzitter – had er bij het politieschieten ook over gehoord. Hij ging omzichtig te werk, ze wisten ongeveer waar het pistool kon zijn.

In het geheim werd een afspraak gemaakt, met alle scenario’s werd rekening gehouden, want gaat het mis dan loop je kans dat het pistool in het Noordzeekanaal terecht komt. Alle opties werden opgehaald. Alles werd in vertrouwen behandeld, de garanties werden afgegeven en op een woensdagavond werd het pistool aan de vereniging overgedragen.

Paul overhandigde het pistool aan de politie. We waren blij, dat alles zo goed was afgelopen voor ons en voor onze contacten.”

Lees verder: Deel 3: Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *