1929

Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein – Deel 1

Het verhaal van Co Haverhoek
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Na de Eerste wereldoorlog bestelde het Nederlandse leger 1200 Brownings M25 No. 1 voor het Korps Politietroepen bij de Franse Fabrique Nationale. Later bestelde de landmacht nog 2000 Brownings M25 No 2. De wapen- en minutiefabriek Hembrug (later Eurometaal) kreeg het onderhoud van de M25’s.

In 1929 bestond de Hembrug 250 jaar en ontving een relatiegeschenk van de Fabrique Nationale. Een prachtig gegraveerd pistool met goud en bloemenranken. Dit pistool is eind 2002 na de sluiting van Eurometaal op mysterieuze wijze verdwenen.

“Ik was 17 jaar toen ik in 1971 startte op de bedrijfsschool van de A. I. (Artillerie Inrichting), voor een opleiding van drie jaar. Eerst leerde ik voor bankwerker, later ging ik naar de draaierij als machinaal bankwerker. Herman van Berkel was onze productiebaas. Tot aan zijn dood heb ik onder zijn leiding gewerkt. Wij hadden een goede verstandhouding, die resulteerde erin dat ik beloofde zijn as en die van zijn vrouw Paula uit te strooien bij een waterval in Oostenrijk.

Nadat de A.I. gefuseerd was met Eurometaal bleef ik tot 1993 bij het militaire onderdeel: draaien en persen.

Het terrein was beveiligd. Er was een portier, hij heette Severs, we noemden hem de Gestapo. Op een avond na de theorieles op het terrein kozen mijn vriend Rob van Nieuwenhuyze en ik een kortere weg achter het lab van het hoofdkantoor om naar de fietsenstalling, over dat hekkie konden we heen springen. Severs had het gezien en genoteerd in het beveiligingsrapport. De volgende ochtend werden we op kantoor geroepen en kregen een fikse reprimande.

Daar zag ik het pistool liggen, ik werd heel nieuwsgierig maar ik vond het vreemd dat het zomaar in die vitrine lag die je met de achterkant van een theelepeltje kon opendraaien.

Toen de fabriek gesloten was hoorde ik via, via dat het pistool zomaar was verdwenen.

Ik was één van de laatste ontslagenen van de fabriek en ik volgde in 2014 een sollicitatieproject bij het U.W.V.

Daar ontmoette ik Rob Valk. Hij was geïnteresseerd en ging ook speuren, in zijn eigen omgeving. De diefstal moest wel door iemand gedaan zijn die verstand had van wapens en die wist waar het te vinden was.

We hebben er een tijd over gedaan en nu is het eindelijk opgelost.”

Lees verder: Het mysterie van het gestolen pistool op het Hembrugterrein – Deel 2

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.