Ademtocht in het huis aan de Engewomer, 2005, Marisca Voskamp

Zaans museum opent op 1 oktober 2021 met spectaculaire tentoonstelling ‘Vaarwel, landschap van gedachten’ van Marisca Voskamp en Andre van Noord

Het Zaans Museum slaat een nieuwe richting in: naast het liefdevol bewaren en tentoonstellen van het Zaanse erfgoed zullen met ingang van 1 oktober ook tentoonstellingen te zien zijn met werk van hedendaagse kunstenaars. Marisca Voskamp (1970) en André van Noord (1964-2018) waren als kunstenaar en als geliefden onlosmakelijk met elkaar verbonden: Vaarwel, landschap van gedachten is een terugblik op hun leven samen – en met hun gezin – in de Zaanse polder: een eeuwigdurende vakantie, in een ‘tussenwereld’ waar zonder concessies te doen geleefd kon worden. De tentoonstelling behelst een stroom van beelden, foto’s, films en impressies van het leven dat ze leidden, en er zullen veel activiteiten plaatsvinden: zo zal naast de feestelijk opening ook een event georganiseerd worden rond Van Noords muziek en gaat Voskamp op een speciale plek in het museum in gesprek met een keur aan gasten: collega-kunstenaars, familieleden, geestverwanten, een kenner van het werk van Monet, een specialist in pigmenten.

Marisca Voskamp is een kunstenaar die vluchtige momenten in foto’s, video en tekst vastlegt en daar reeksen van maakt. Daarnaast maakt ze tekeningen, collages, frottages en sculpturen waarin ze natuurlijke materialen uit de polder verwerkt, zoals gedroogd gras. Haar werk is als een stroom van observaties, gedachten en herinneringen die ze steeds opnieuw bevraagt, op zoek naar de essentie van haar ervaringen.
Het fotografisch werk van model en fotograaf André van Noord omvat beelden uit het dagelijks leven zoals molens en de dijk, maar ook het buurmeisje. Veel van zijn werken hebben een serene compositie als uitgangspunt, maar hij verstoorde deze bewust door de sluitertijd aan te passen, te bewegen tijdens de opnames en te krassen of vegen tijdens het ontwikkelproces.

Voskamp en Van Noord verwijzen in hun werk allebei naar de kwetsbaarheid en de voortdurende transformatie van het bestaan. Mede daarom speelt het Zaanse polderlandschap een centrale rol in hun werk: de tentoonstelling laat je met andere ogen kijken naar de Zaanstreek. Zo sluit deze expositie gelijk aan op het nieuwe tentoonstellingsprogramma in het Zaans Museum, waarbij hedendaagse kunst een prominentere rol krijgt. Het Zaans Museum wil hiermee een nieuw perspectief bieden op de Zaanstreek waarbij de mens, cultuur en het landschap centraal staat.

Ademtocht in het huis aan de Engewomer, 2005, Marisca Voskamp