2018

Bind: De huiskamer van het Hembrugterrein.

Het verhaal van Ursulien van Berge-Bakkum
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Ik vind het altijd spannend om op het Hembrugterrein te komen. Spannende oude fabrieken, waarin verrassende activiteiten zijn ontplooid. Vroeger hermetisch afgesloten: STRENG VERBODEN TOEGANG! Binnenkort herken je het oude terrein waarschijnlijk niet terug als er gebouwd gaat worden.

Vanavond heeft Bind de deuren open gezet voor verhalenvertellers.

Zes verhalenhalers van de Zaanse verhalenbank hebben zich aangemeld. Maar het is code Rood op deze dag. Dus drie laten noodgedwongen verstek gaan.

Een geheimzinnig gebouwtje doemt op. Zou het daar zijn? Het is een oud transformatorhuisje. Het is gastvrij verlicht en de geur van een houtvuur stormt onze kant op.

Giovanni, één van onze Verhalenhalers, heet ons welkom. We schuiven aan bij de haard. In de keuken wordt druk gewerkt aan de warme maaltijd.

Langzamerhand worden alle plaatsen aan de tafeltjes ingenomen en kunnen we voor 5 euro onze hongerige magen vullen. Couscous staat op het menu en het is best lekker.

Het podium is sfeervol verlicht, de pianist is op de kruk geklommen en beroert de toetsen. Giovanni neemt het woord. Het thema van de avond is: EEN NIEUW BEGIN.

De eerste verhalenverteller steekt een kaars aan. Een ernstig verhaal over zorg voor het milieu en omgaan met je omgeving.

Nadat de tweede kaars is ontbrand, luisteren we naar een verhaal over een lang gevecht dat is gevoerd binnen een leven vol met tegenslagen.

Een spannend avontuur is het onderwerp van het derde verhaal.

Nu branden er drie kaarsen. Het is mijn beurt. Zou mijn verhaal wel aanslaan?

Eerst is er een prachtig muzikaal intermezzo.

Ik heb een oud verhaal gekozen. Over de familie van mijn moeder die 70 jaar geleden een nieuwe start moest maken. Ik vergat de kaars, liet mijn bril op tafel liggen en had het verhaal veel te klein afgedrukt. Niet echt een spetterend optreden, maar als je daar eenmaal zit, moet je gewoon verder gaan.

De laatste kaars brandt. Een verhaal over hardlopen en hoe dat je leven kan veranderen.

Giovanni sluit de rij. Hij vertelt over zijn ontmoeting met twee vrouwen in een café.

Ton, onze nieuwe verhalenhaler, heeft niet veel aansporing nodig om het podium te betreden met zijn eigen mondelinge bijdrage.

Het is bijzondere avond in een prettige, gastvrije huiskamer. Mensen kunnen hier voelen dat ze welkom zijn. Een plek voor film, muziek, voorstellingen, kunst en nog veel meer.

Meer weten? bijbind.nl.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *