1928

In bed bij de voorzitter van ZFC.

Het verhaal van Jan en Annie van den Ing
Door Ursulien van Berge-Bakkum

De familie Van den Ing is een Zaanse voetbalfamilie. Grootvader was een echte clubman, de vader van Jan was voorzitter van 1928 tot 1963 en Jan zelf verdiende zijn sporen als secretaris na de fusie met ZVV.

“Van heel dichtbij hebben we de overgang naar het betaalde voetbal meegemaakt. ZFC werd in 1954 een semi profclub. In 1958 werden we kampioen en promoveerden we naar de eerste divisie. In 1962 vielen we terug naar de tweede divisie, omdat er steeds meer profclubs kwamen. We moesten een keuze maken. Het profvoetbal was veel gedoe, er moesten behoorlijke offers voor gebracht worden.

Voetballers waren niet zoals nu, op weg naar het grote geld, maar speelden voor een paar dubbeltjes meer in de vaderlandse competitie.
Voor het bestuur was het een hele organisatie. Bondsscheidsrechters haalden we met pa’s auto van de trein; we brachten hen ook netjes terug. We vervoerden spelers naar uitwedstrijden in het hele land. Dit gebeurde in personenauto’s door een vaste groep chauffeurs.

En het gebeurde dus ook, dat een speler van de tegenstander een zware hersenschudding opliep. Hij belandde in bed bij de voorzitter van de club, omdat hij niet vervoerd mocht worden.

Het was een gezellige club met veel nevenactiviteiten. Klaverjastoernooien voor de verenigingen in de buurt, toneel en cabaret. Het is jammer dat al deze activiteiten zo’n beetje opgeheven zijn. Het clubleven is hierdoor wel armoediger geworden.

ZFC stond bekend om de internationale jeugdtoernooien van eurosport. Men serveerde het diner Het diner in de zaal van de MTS, toen plotseling het bericht van een bommelding binnenkwam. Gelukkig hadden de Engelse gasten net hun eten op. Zij konden zo in de bus stappen naar huis en ze werden hier niet heet of koud van. Een Engelse speler liet zelfs uitdagend zijn broek zakken voor het raam van de bus.

ZVV werd gezien als een kakkersclub. Als er bijvoorbeeld in de buurt van de Troelstralaan een affiche van de club voor het raam hing, werd daarop gekwat.

De fusie met ZFC, naar de nieuwe club Hellas Sport was een hele overgang. Voordeel was, dat gemeente Zaanstad een nieuw complex liet bouwen in het Hoornseveld. Helaas heeft dat op den duur toch niet de vooruitgang gebracht waarop men hoopte.

Nu zijn er weer nieuwe fusieplannen met onder andere Zilvermeeuwen en Zaanlandia, maar wij gaan ervan uit dat we deze grote herstructurering niet zullen beleven.”

Reacties

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *