Walvisweken

Walvisweken in het Zaans Museum

Ontdek deze zomervakantie de geschiedenis van de walvisvaart

Van 14 juli tot en met 2 september staat het Zaans Museum in het teken van de walvisvaart. Fiets de speciale Walvisroute en ontdek het verhaal van de walvis in de Zaanstreek. Doe een spannende speurtocht of kom een walvis knutselen in het museum! Bij de Nederlandse walvisvaart denk je misschien aan Spitsbergen en de traankokerijen op Smeerenburg. Minder bekend is dat in de 17de eeuw de verwerking van walvisspek steeds vaker in Nederland plaatsvond, ook in de Zaanstreek. Deze editie van de Walvisweken staat in het teken van duurzaamheid en bescherming; na vier eeuwen walvisvaart dreigde de walvis uit te sterven en werd de zeereus een beschermde diersoort.

Speurtocht & knutselactiviteiten
Bij een bezoek aan het Zaans Museum kom je met het gratis Walvisweken doe-boekje van alles te weten over de walvis. Ontdek met de familiespeurtocht het verhaal achter de verdwenen walvisvaart, de spannende avonturen van Zaanse walvisvaarders als Cornelis Jongekees en de bijzondere walvis-objecten in de collectie. In het Creative Lab van het Zaans Museum knutsel je zelf een walvis en leer je nog meer over walvissen, duurzaamheid en beschermde diersoorten. Leuk voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Walvisvaart-fietstocht met gids
Fiets op zondag 22 juli of zondag 12 augustus mee met gids Sander Wegereef (specialist maritieme geschiedenis)! Sander voert je langs plekken in de Zaanstreek die nog sporen dragen van de vroegere walvisvaart. Zo bezoek je bijvoorbeeld de kerk in Jisp. De fietsroute is speciaal voor de Walvisweken ontwikkeld. Je start om 10 uur met koffie in het Zaans Museum en eindigt rond 13 uur met een bezoek aan het museum.
Prijs incl. entree en consumptie: volwassenen €15; t/m 17 jaar €10; Museumkaart €7.50.
Aanmelden: info@zaansmuseum.nl

Fietsroute
Tijdens de Walvisweken fiets je op eigen gelegenheid met de gratis walvisvaart-fietsroute langs plaatsen in de Zaanstreek die nog steeds de sporen dragen van de walvisvaart. De route van ca. 40 kilometer start en eindigt bij het Zaans Museum. Haal de gratis fietsroute bij de kassa of download de route op www.zaansmuseum.nl.

Samenwerking
De Walvisweken is een samenwerking tussen het Zaans Museum, Het Scheepvaartmuseum, Museum In ‘t Houten Huis in de Rijp, Ecomare, Kaap Skil, het Wereld Natuurfonds, Plastic Whale en SOS Dolfijn.

Beeld: Jeugdige bezoekers bij de scheepvaartvitrines van het Zaans Museum (credits: Mike Bink)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *