Portret tsaar Peter de Grote Portret Catharina I

Het Czaar Peterhuisje verwelkomt op 30 augustus 2018 twee topstukken terug in de collectie. Het betreft portretten van tsaar Peter de Grote en zijn vrouw Catharina I. De schilderijen – al sinds 1847 te zien in het wereldberoemde huisje in het centrum van Zaandam – zijn de afgelopen maanden gerestaureerd door Boeijink, Boekel, Van der Knaap.

Tsaar Peter de Grote en zijn vrouw Catharina I brachten in 1717 voor de tweede keer een bezoek aan Zaandam, waarbij ze ook het Czaar Peterhuisje aan deden. Tijdens hun verblijf in Nederland lieten ze zichzelf vereeuwigen door de gevierde portretschilder Arnold Boonen (1669 – 1729).

Schenking aan Anna Paulowna
De portretten van tsaar Peter en Catharina I zijn al sinds 1847 te zien in het Czaar Peterhuisje. Als beheerder van het Czaar Peterhuisje kocht kunstverzamelaar Adriaan van der Hoop – de latere grondlegger van de schilderijencollectie van het Rijksmuseum – de schilderijen destijds op een veiling. Na de aankoop schonk van der Hoop de werken aan koningin Anna Paulowna, die eigenaresse van het Czaar Peterhuisje was. Zo kwamen de topstukken ruim 170 jaar geleden in het huisje terecht.

Onderzoek Jan Six
Kunsthistoricus Jan Six onderzocht de schilderijen onlangs en vermoed dat het kopieën zijn van de portretten die Arnold Boonen in 1717 maakte van de tsaar en zijn vrouw. Mogelijk heeft een leerling de kopieën vervaardigd in het atelier van Boonen. De originele schilderijen van Boonen zijn in 1982 geveild, de huidige locatie is onbekend.

Restauratie
Het afgelopen jaar zijn de portretten uit het Czaar Peterhuisje gerestaureerd door Boeijink, Boekel, Van der Knaap. Het project is gefinancierd door Shell en Van Oord in samenwerking met de Russische ambassade. Op 30 augustus 2018 keren tsaar Peter de Grote en Catharina I terug in het Czaar Peterhuisje. De Russische ambassadeur Alexander Vasilievich Shulgin verricht de officiële onthulling in aanwezigheid van Sanna Munnikendam, wethouder Cultuur. Daarna zijn de topstukken weer dagelijks voor het publiek te zien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *