Zaans Museum verbreekt bezoekersrecord met 200.000 bezoekers

Het Zaans Museum verbreekt voor het vierde jaar op rij het bezoekersrecord. Het museum passeert op de laatste dag van 2019 de grens van 200.000 bezoekers. De directie, Jan Hovers en Marije Kool – beiden in 2015 aangetreden – is verheugd over de enorme groei die het museum heeft doorgemaakt: ‘Het Zaans Museum heeft de Zaanstreek de afgelopen jaren op de museumkaart van Nederland gezet. We zijn buitengewoon trots op alle medewerkers en vrijwilligers die hier een bijdrage aan geleverd hebben.’

2019 was een bijzonder jaar voor het Zaans Museum. Het museum is doorgegroeid tot culturele eredivisiespeler. Een breed scala aan publieksactiviteiten, tentoonstellingen en educatieve programma’s droegen eraan bij dat het museum gedurende het gehele jaar levendig, toegankelijk en zichtbaar was.

Brief Claude Monet
Het museum kocht een brief aan die schilder Claude Monet op 2 juni 1871, de dag van zijn aankomst in Zaandam, schreef aan zijn goede vriend en schilder Camille Pissarro. In de brief beschrijft Monet zijn eerste indruk van Zaandam, waar hij uiteindelijk vier maanden verbleef en vijfentwintig schilderijen maakte. Daarnaast werden er diverse tentoonstellingen georganiseerd: Herman Heijenbrock – de fabriek als kathedraal, de originele aquarellen van de Verkade-seizoensalbums Winter, Lente, Zomer en Herfst en Ode aan de Lino, een samenwerking met Forbo.

50 jaar arbeidsmigratie
In de zomer vierde het Zaans Museum samen met Stichting EuroMarocNed vijftig jaar Marokkaanse arbeidsmigratie in de Zaanstreek. In het bijzijn van de Marokkaanse consul-generaal Mohammed Moutaoukel deelden arbeidsmigranten van het eerste uur hun ervaringen. De verhalen zijn opgetekend in de (online) Zaanse Verhalenbank van het Zaans Museum.

Dependances
Ook de dependances in het centrum van Zaandam, het Czaar Peterhuisje en het Hembrug Museum, hebben in 2019 een groei doorgemaakt. Het Czaar Peterhuisje verwelkomde ruim 15.500 bezoekers ten opzichte van 14.948 in 2018. Het Hembrug Museum – gevestigd in twee transformatorhuisjes op het Hembrugterrein – is dagelijks gratis te bezichtigen; bezoekers worden hier niet geregistreerd. De historische rondleidingen, die het Zaans Museum op het terrein van de voormalige wapen- en munitiefabriek aanbiedt, waren met bijna 900 bezoekers allemaal volgeboekt.

Toekomst
De komende jaren zet de directie in op het optimaliseren van de verbinding tussen het Zaans Museum en de binnenstad van Zaandam. Het museum wil bijdragen aan een stevige kwaliteitsimpuls voor de binnenstad voor diverse publieksgroepen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *