Brief Monet

Zaans Museum verwerft brief van Claude Monet over aankomst in Zaandam

Het Zaans Museum heeft de brief verworven die schilder Claude Monet op 2 juni 1871, de dag van zijn aankomst in Zaandam, schreef aan zijn goede vriend en schilder Camille Pissarro. In de brief beschrijft Monet zijn eerste indruk van Nederland en Zaandam, waar hij uiteindelijk vier maanden verbleef en vijfentwintig schilderijen maakte.

Zondag 2 juni 2019 is het exact 148 jaar geleden dat de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet voet aan wal zette in Zaandam. Monet kwam samen met vrouw en kind per boot naar Zaandam en was direct gegrepen door de Zaanstreek.

Betoverd door de Zaanstreek
In de brief beschrijft Monet vol opwinding over de aankomst: ‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Ik geloof dat we hier een heel fijn onderkomen gaan hebben. De Hollanders lijken zeer vriendelijk en gastvrij.’ Over zijn reis door Nederland schrijft hij: ‘We zijn bijna heel Holland doorgereisd en wat ik van het land gezien heb, bleek echt zoveel mooier dan wat men erover beweert.’ Het Zaanse landschap met de molens, rivier de Zaan en houten huizen boeiden Monet zo dat hij er uiteindelijk vijfentwintig werken vervaardigde.

Onderzoek naar Zaans papier
De aankoop van de brief is van groot belang voor het Zaans Museum. Directeur Jan Hovers: ‘De brief is een prachtige aanvulling op onze collectie waaraan we in 2015 een van de Zaanse werken van Monet, De Voorzaan en de Westerhem, toegevoegd hebben.’ Het Zaans Museum is voornemens zowel de inhoud van de brief als het papier te onderzoeken. Hoofd Museale Zaken Martine Verstraete: ‘We zijn benieuwd of het papier dat Monet gebruikte ook Zaans is. Zaans papier was destijds wereldberoemd en wordt over heel de wereld teruggevonden.’

Kunstenaarsbestaan van Monet
De brief biedt een uniek inzicht in deze fase van het kunstenaarsbestaan van Claude Monet. In zijn brief geeft hij Pissarro instructies om zaken voor hem af te handelen in Londen, zoals het vergulden van lijsten. Monet en Pissarro verbleven tegelijk in Engeland vanwege de Frans-Pruisische oorlog. Monet vertrok vanuit Engeland naar de Zaanstreek; Pissarro bleef in Engeland. Per brief hielden ze elkaar op de hoogte van hun wetenswaardigheden.

Jasper Krabbé spreekt brief in voor audioguide
De originele brief van Monet is van 30 mei t/m 2 juni 2019 te zien in het Zaans Museum naast het schilderij De Voorzaan en de Westerhem. Vanwege de kwetsbaarheid van het papier zal daarna een facsimile van de brief gepresenteerd worden; het originele exemplaar wordt incidenteel getoond. De inhoud van de brief is ook te horen via de audioguide in het museum. Voor Nederlandse bezoekers is de tekst ingesproken door kunstenaar Jasper Krabbé, aangevuld met zijn persoonlijke reflectie op de brief en de Zaanse werken van Monet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *