Jactivisme

1 februari 2024 – eind januari 2025

Natuuractivisme is actueler dan ooit. Maar pionier Jac. P. Thijsse dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums sprong begin 20ste eeuw al in de bres voor de natuur. Hij redde in 1906 het Naardermeer dat door de gemeenteraad Amsterdam als vuilnisstortplaats was aangewezen. Het behoud van dit natuurgebied werd de aanleiding voor de oprichting van Natuurmonumenten.
De presentatie Jactivisme, laat middels de aquarellen uit het album Het Naardermeer zien wat er verloren had kunnen gaan zonder de actie van Thijsse. En moedigt bezoekers aan de Jactivist in zichzelf te ontdekken.

Verkade-album Het Naardermeer
In het album neemt Jac. P. Thijsse de lezers mee op zijn verkenningen vanuit zijn schuitje, met zijn notitieboekje op zak, varend door het riet. De illustraties – door Voerman jr., Van Oort en Wenckebach – geven een indruk hoe het Naardermeer er destijds bij lag.

Lees meer over de albums van Verkade

NIEUW: Vanaf 10 juni 2024 gaan het Zaans Museum en de Zaanse Schans over naar een nieuw gezamenlijke ticket. Met het nieuwe ticket kun je als bezoeker alle attracties op het park beleven. 

Ticket Zaanse Schans 

Het Ticket Zaanse Schans maakt van je bezoek aan de Zaanse Schans een complete belevenis. Met het ticket bezoek je een dag lang meerdere musea en molens en ontvang je de digitale interactieve plattegrond en audiotour.  

Het Ticket Zaanse Schans geeft je toegang tot: 

  • Toegang tot Zaans Museum met de Verkade Experience
  • Toegang tot het Molenmuseum 
  • Toegang tot het Wevershuis en de Kuiperij 
  • Toegang tot alle molens (die op dat moment open zijn)
  • Toegang tot Museum Zaanse Tijd 
  • Digitale Audiotour
  • Gebruik van toiletvoorziening

De presentatie Jactivisme is tot stand gekomen in samenwerking met Natuurmonumenten.

Foto rechts: P.G. van Tienhoven, uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief