Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
1871
Het verhaal van Frits Schuster Door Ursulien van Berge-Bakkum
In het Monetatelier werkt Frits Schuster als vrijwilliger. Als verftechnicus in zijn werkzame leven controleerde hij aantal en dikte van verflagen. Vanaf het begin was hij heel geïnteresseerd in de originele kleur van het Blauwe Huis dat Monet in 1871 schilderde. Ik wilde daar graag het mijne van weten en Frits wist alle antwoorden.
“Toen ik hoorde dat het kleurenonderzoek van het Blauwe Huis er niet kwam door gebrek aan geld, heb ik aangeboden dit zelf, kosteloos, te doen. Samen met Jeroen Engel vond ik monsters op de zijgevel in de dicht geschilderde naden van de getrapte weeg (gepotdekselde wand).
De monsters waren oud en broos. Ik goot ze eerst in epoxyhars, zaagde hier daarna plakjes van met een diamantschijf, polijstte ze en legde ze onder een loep. Ik had al gezien, dat in de verflagen een blauwe laag zit, maar onder de microscoop zag ik heel exact tussen de 54 lagen één lichtblauwe laag, tussen groene en crèmekleurige lagen. Daar was geen twijfel aan.
We hebben deze kleur gevonden op de houten zijgevel van het huis die op het noordoosten ligt. Deze gevel heeft weinig te lijden van regen, zon en wind. Deze gevel is in de praktijk slechts eenmaal in de tien jaar geschilderd met drie verflagen.
Het Blauwe Huis is in 1724 gebouwd. Ik kwam tot de conclusie, dat er in het jaar 1871 dat Monet hier was, er ongeveer 46 lagen verf op zaten. De blauwe laag is aanwezig als laag 46.
De wens lijkt hier de vader van de gedachte, maar de blauwe laag is zo duidelijk en zichtbaar, dat je er niet omheen kan.
Toen mijn verslag was goedgekeurd door de Monumentenzorg, heb ik verfproducenten en schildersbedrijven benaderd. Waaronder Piet Kempenaar van molen de Kat. Hij herkende de kleur op het eerste gezicht als bremergroen/blauw.
In de Stad en Streekwaaier, samengesteld door Rob van Maanen op blad 115 wordt de kleur geduid met de tekst:
Tradities blijven alleen bestaan als ze zich spontaan kunnen ontwikkelen. Recent is het Zaanse Groen verbreed met zowel oude kopergroenen als met nieuwe groenen. En zelfs blauw hoort er nu bij, omdat “Het Blauwe Huis” van Monet, de discussie heeft doen ontbranden of het hier ging om blauw of blauwgroen.
Ikzelf vind de kleur 115 te helder. Ik heb verder onderzoek gedaan en de juiste kleur gevonden. Door toevoeging van twee puntjes oxydrood is de kleur iets getemperd en benaderde hij nog meer het oorspronkelijke Monetblauw.
Het huis was toen al, met subsidie, in kleur 115 geschilderd. Mijn kleur is wel goedgekeurd, maar niet aangebracht. Mijn enige troost is dat we zodra, als er weer geschilderd wordt, de juiste kleur op de gevel zal verschijnen.”
Wat een prachtig verhaal!
Beste Arthur,
Bedankt voor het compliment!
Kom eens langs in het Atelier van Monet in Zaandam op een vrijdagmiddag (ingang vanaf de Beatrixbrug) dan kan ik je het nodige over Claude Monet en het Blauwe Huis vertellen
Het is een fascinerend verhaal met een goed einde. Ik kende het verhaal van een bezoek aan het atelier en vertel dit weleens aan bekenden. Ook Zaankanters zijn dan stomverbaasd, zij kennen alleen het Zaans groen. Mijn vraag: wanneer krijgt het huis de wat donkerder kleur of is die inmiddels aangebracht?
Hallo Joke,
Met de bewoners zijn er afspraken gemaakt dat de juiste blauwe kleur in 2021 wordt aangebracht in samenwerking met mij.
Beste Frits,
Wij kennen elkaar van de vogelexcusie van de vogelbschermingswacht Zaanstreek.
Jij vertelde mij laatst in de auto naar Den Oever dat jij excursies leidt in het Monethuis.
Zou jij een keer mijn fietsclub (ongeveer 8 personen) een excursie willen geven in het Monet huis? Dat zou dan misschien 2x zijn, een keer op een dinsdag en een keer op een vrijdag.
Ik hoor graag van je,
Koos Ligthart
Koos Ligthart