Afbeelding: Jaap Kaal, zelfportret (links) en Cornelis Koning, zelfportret (rechts)

Het mysterie van het alledaagse

Cornelis Koning en Jaap Kaal, geboren in 1893 in Koog aan de Zaan, waren al van jongs af aan beste vrienden. Ondanks verschillende achtergronden deelden ze een passie voor kunst. Terwijl Koning een studiebeurs kreeg en aan de Rijksacademie studeerde, werkte Kaal overdag in een fabriek en studeerde 's avonds aan dezelfde academie. Tijdens een studiereis naar Italië werden ze geïnspireerd door het alledaagse leven en ontwikkelden ze een diepe liefde voor mens en natuur, geïnspireerd door Rembrandt en Van Gogh.
Roselien Brondy

De eerste roze kerkdienst van de Zaanstreek

/
“Iedereen moet zich welkom en veilig voelen in de kerk en dat wilde ik in de roze dienst duidelijk maken.” vertelt Roselien Brondy, zij nam het initiatief voor de eerste roze kerkdienst in de Zaanstreek, die op zondag 6 juni gevierd werd in de Kogerkerk.

Van beddenpan tot hittepit

/
Van beddenpan tot hittepit.
the fold

the fold

Marisca Voskamp maakte van Monet’s schilderij 'De Voorzaan en de Westerhem'een herinterpretatie. Ze nam een kopie van het werk en vouwde een deel weg, precies het stuk geschilderde land tussen lucht en water. Ze zei: ‘In die vouw, op dat strookje land daar woon ik met mijn gezin.’ Ze doelde hier op het niemandsland aan de Zaan waar zij met haar gezin een autonoom bestaan bouwde, een tussenruimte, wars van conventies, verbonden met het landschap.
foto chocoladereep verkade

Cacao keurmerken

Op de verpakkingen van chocolade en cacao vind je de logo's van allerlei soorten, die iets vertellen over de herkomst van de cacaovruchten en de omstandigheden waarin ze verbouwd zijn, maar welke betekent nou wat?
stoomboot

Wereld van cacao

Ontdek het geheim achter het succes van de Zaanse cacao-industrie
Zaans Museum Zaans Gedaan cacao workshop

Botanische tuinen

Cacaobomen groeien alleen in tropische streken rond de evenaar, maar is dat wel zo?
Forbo

Lino

Wie herinnert zich niet de gekleurde linoleumvloeren uit zijn schooltijd? Linoleum is gemaakt van lijnolie, jute, hars en houtmeel en werd in 1863 door Frederick Walton uitgevonden in Schotland. In 1899 zag de Zaanse Piet Hein Kaars Sijpesteijn brood in de uitvinding van de Schot Frederick Walton.

Deel 1: Peter Roovers: Ambtenaar Jeugdzaken in Zaanstad

/
Peter Roovers kent oude "van vroeger, van binnen en van buiten". Als ambtenaar heeft hij gewerkt in het oude raadhuis van Zaandam.
Gebouw 416, Hembrug

Vul- en patroneerwerkplaats - gebouw 416 - Hembrug

Dit is één van de grotere gebouwen op dit deel van het terrein. Het was de vul- en patroneerwerkplaats. Met een patroon is een schot te lossen. De patroon bestaat uit de kogel, de kruitlading, het slaghoedje en de huls waar dat alles in zit.