Van beddenpan tot hittepit

/
Van beddenpan tot hittepit.
the fold

the fold

Marisca Voskamp maakte van Monet’s schilderij 'De Voorzaan en de Westerhem'een herinterpretatie. Ze nam een kopie van het werk en vouwde een deel weg, precies het stuk geschilderde land tussen lucht en water. Ze zei: ‘In die vouw, op dat strookje land daar woon ik met mijn gezin.’ Ze doelde hier op het niemandsland aan de Zaan waar zij met haar gezin een autonoom bestaan bouwde, een tussenruimte, wars van conventies, verbonden met het landschap.
foto chocoladereep verkade

Cacao keurmerken

Op de verpakkingen van chocolade en cacao vind je de logo's van allerlei soorten, die iets vertellen over de herkomst van de cacaovruchten en de omstandigheden waarin ze verbouwd zijn, maar welke betekent nou wat?
stoomboot

Wereld van cacao

Ontdek het geheim achter het succes van de Zaanse cacao-industrie
Zaans Museum Zaans Gedaan cacao workshop

Botanische tuinen

Cacaobomen groeien alleen in tropische streken rond de evenaar, maar is dat wel zo?
Forbo

Lino

Wie herinnert zich niet de gekleurde linoleumvloeren uit zijn schooltijd? Linoleum is gemaakt van lijnolie, jute, hars en houtmeel en werd in 1863 door Frederick Walton uitgevonden in Schotland. In 1899 zag de Zaanse Piet Hein Kaars Sijpesteijn brood in de uitvinding van de Schot Frederick Walton.

Deel 1: Peter Roovers: Ambtenaar Jeugdzaken in Zaanstad

/
Peter Roovers kent oude "van vroeger, van binnen en van buiten". Als ambtenaar heeft hij gewerkt in het oude raadhuis van Zaandam.
Gebouw 416, Hembrug

Vul- en patroneerwerkplaats - gebouw 416 - Hembrug

Dit is één van de grotere gebouwen op dit deel van het terrein. Het was de vul- en patroneerwerkplaats. Met een patroon is een schot te lossen. De patroon bestaat uit de kogel, de kruitlading, het slaghoedje en de huls waar dat alles in zit.
Gebouw 417, Hembrug

Perserij voor springstoffen - gebouw 417 - Hembrug

Hier vond de productie van sassen en lichtspoorelementen plaats. Het persen van springstoffen was risicovol. Het contact tussen een springstof en de oxidator verbetert door ze te mengen, persen en vermalen.
Gebouw 408, Hembrug

Verniswerkplaats - gebouw 408 - Hembrug

Hier werden kardoeshulzen - dat zijn de houders voor de kruitlading in wapens - voorzien van een vernislaag. Het gebouw was onderdeel van de productie van patronen. Later werd het gebouw gebruikt als was- en kleedruimte.