2021

De eerste roze kerkdienst van de Zaanstreek

Het verhaal van Roselien Brondy
Door Heleen van Waarden

“Iedereen moet zich welkom en veilig voelen in de kerk en dat wilde ik in de roze dienst duidelijk maken.” vertelt Roselien Brondy, zij nam het initiatief voor de eerste roze kerkdienst in de Zaanstreek, die op zondag 6 juni gevierd werd in de Kogerkerk.

“Al eerder was ik actief bij de Noorderkerk in Zaandam. Daar heb ik “TafelTijd” opgericht, een gespreksgroep die ook wel spelletjes deed en Sinterklaas vierde en ongeveer achttien mensen telde. Door alle coronamaatregelen viel dat vorig jaar stil en ook het plan voor een roze dienst ging helaas niet door.

Ik heb veel contact met de dominee van de Kogerkerk, Hanna van Dorssen, daarom heb ik haar het idee voorgelegd en die was er enthousiast over. Ze droeg tijdens de dienst zelfs een stola in regenboogkleuren die speciaal gemaakt was!

De dienst was een succes. Er waren tachtig mensen aanwezig, het maximum van wat er op dit moment in deze kerk mag. En er waren gelukkig niet alleen mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap, maar ook mensen die er altijd op zondag komen en ik zag er zelfs scholieren. De dienst heeft veel aandacht gekregen in de pers en ook op de regionale televisie. Wat zou het mooi zijn als er elk jaar zo’n dienst was, onze dominee wil wel, maar het zou nog mooier als er dan meerdere kerken aan mee zouden werken.

In de dienst heb ik een eigen gedicht voorgedragen: ”Out, loud and proud”. Inmiddels heb ik drie gedichtenbundels uitgegeven en in augustus komt mijn roman uit. Gedichten schrijf ik al vanaf mijn dertiende, ze helpen me om gebeurtenissen in mijn leven, fijne, maar ook moeilijke, een plek te geven. En ik hoop dat ze herkenning bieden aan mensen die ze lezen.

In augustus komt mijn boek “Pa(a)z op” uit. Ik noem het een psychiatrische roman.Het is voor een deel autobiografisch en voor een deel fictie. Het beschrijft de pieken en dalen tijdens mijn psychose en hoe ik er weer bovenop kwam. Het zal worden gepresenteerd op een boekenfeest, dat op mijn verjaardag zal zijn. Een dubbele geboorte!

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *