1980 - 2021

Op het hoogtepunt hadden ze 400 verschillende soorten fuchsia’s

Het verhaal van Ab en Tini Eenhoorn
Door Peta Steenis

75 jarig jubileum ‘Tuinvereniging Jan Vroegop’, 1946 – 2021 

Ab en Tini maakten kennis met het tuinencomplex ‘Jan Vroegop’, toen de Verkadeharmonie, waarin Ab trompet speelde, in 1980 een uitvoering gaf tijdens de open dag.

uitvoering Verkade Harmonie op open dag

Zo’n volkstuin leek hen wel wat. Ze gaven zich op en binnen drie maanden kregen ze hun volkstuin. Een 400 m2 groot aardappelveld met een hokkie erop, waar het stikte van de dooie muizen en verder nog een houten kasje.

Met hulp van buren werd de hele tuin omgespit. Afrikaantjes gezet, de volgende dag waren alle afrikaantjes weg. Volgens Tini waren ze gestolen, de dieven bleken slakken. Ab had worteltjes gezaaid, echter zonder resultaat. Buurman Joop zei: “oh, die komen in Japan op, veel te diep gezaaid”. “Wisten wij veel”, zei Tini, “we hadden nooit eerder een vinger in de grond geduwd”. Samen met de buurman werd een nieuw huisje gebouwd.

Langzaamaan werd de tuin gevuld, de ene keer een plant mee, dan weer een boompje en veel zaaien. Eerst half siertuin/half moestuin en na een jaar of tien helemaal siertuin. De oude perenboom gaf lekkere peren, volgens de groenteboer op de markt was het een heel oud perenras. De perzikboom gaf in één jaar wel 1200 witte perziken, die Ab aan diezelfde groenteboer verkocht. Het jaar erop bedroeg de oogst 6 perziken, vol pitjes en niet te eten.

Tini is met de fuchsia’s begonnen. De eerste stekkies werden in slot Zeist gekocht. Ze haalden hun kennis uit boeken en werden lid van de Fuchsiavereniging Zaanstreek. Het lukte steeds beter. Overwinteren van de planten ging niet zonder problemen. De eerste winter gingen de planten in een gat in de grond in de kas, met een plank erop. Helaas, alles was verrot. Het volgende jaar nieuwe stekjes en overwinteren op de vliering thuis, tja dan moet je ze wel water geven…  Uiteindelijk ging het goed en werden de fuchsiaplanten elk jaar afgeknipt, zonder aarde bewaard in een oude vrieskist met turfmolm en na de winter weer opgepot. Ze kochten steeds meer planten bij gespecialiseerde kwekers door het hele land. Op het hoogtepunt hadden ze wel 400 verschillende soorten fuchsia’s.

Tini, zomer 2005

Ab tussen de fuchsia’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op open dagen van ‘Jan Vroegop’ had hun tuin veel bekijks. In één weekend kwamen er 170 mensen. Ab en Tini maakten ook fuchsia-stekken die in een stalletje op het complex werden verkocht. Dat deden ze trouwens ook voor de Fuchsiavereniging, soms wel 1000 stekken.

fuchsia’s op het hoogtepunt

ook dit zijn fuchsia’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook aan media-aandacht voor hun fuchsia’s was geen gebrek. Tot twee keer toe heeft er een artikel met foto over hen en hun tuin in het Noord-Hollands Dagblad gestaan. Eerst in de editie Zaanstreek en omstreken en later nog een keer in alle edities. Verder waren ze te zien in een AVRO-programma over Zaanse volksparken en is er een filmpje gemaakt door RTV-NH voor het programma ‘Zuks dus’.

De fuchsia’s zijn prachtig, maar geven ook heel veel werk. De laatste 10 jaar is het aantal fuchsia’s daarom steeds minder geworden. Vorig jaar vierden Ab en Tiny hun 40-jarig jubileum als tuinlid.

De tuin van Tini en Ab

Ab en Tini voor hun huisje

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.