2018

Kunsteilandinspiratie.

Het verhaal van Fons Wegman
Door Ursulien van Berge-Bakkum

Er stapt een nieuwe bezoeker het Monetatelier binnen. Hij stelt zich voor als Fons Wegman. Ik ken zijn naam. Hij is de samensteller van het boekje Het Zaaneiland, een rijke geschiedenis, dat is uitgegeven tijdens het Kunsteiland in 2017. Ik wil er meer van weten en nodig hem direct uit op de praatstoel.

“Ik woon met veel plezier op het Zaaneiland. Eens per twee jaar stellen de bewoners hun huis open en vertonen in een ongedwongen sfeer hun kunsten. Een soort van gluren bij de buren, dus.

Het idee kwam oorspronkelijk van Isabelle de Jong in samenwerking met de kunstenaarsbeurs, het Zaantheater, ondernemers en vrijwilligers.

Iedere keer zoeken we naar een nieuwe inspiratie voor deze manifestatie. Deze keer werkten we naar een idee dat we in Bergen hadden gezien. Grote foto’s die in het bos tentoongesteld werden. Wij wilden met dit soort beelden de ontwikkeling van het eiland van vroeger tot nu laten zien, vergezeld met het boekje.

Onder andere via de beeldbank hebben we vanaf 1514 geschikte kaarten en foto’s gevonden en die als een soort speurtocht op het eiland op grote schotten bevestigd.

Een stukje geschiedenis:

Het Zaaneiland als houteiland werd pas in de jaren zestig belangrijk. De Burcht en de Prins Hendrikkade konden toen al dat hout niet meer verstouwen. Door het graven van het Oostzijder Kattegat was er een betere mogelijkheid voor de houtverwerking. Eerst deden de molens daar het zaagwerk, later de stoommachines.

Een belangrijk bedrijf op het eiland was houthandel Gras. In dat bedrijf in Zaandam is nu nog een kantoor ingericht in de sfeer van toen opa Gras nog leefde.

William Pont vestigde zich op het eiland, er kwamen veel grachten en insteekhavens. In 1964 bouwden ze een kantoor (later Rochdale). William Pont werd door fusie Pont-Meyer. Nu zijn beide gevestigd in de Balkenhaven en is het houteiland een wooneiland geworden.

Het was druk deze zomer op het Kunsteiland. Het is een kunst om een goede route te plannen, maar deze keer konden we gebruik maken van het Rochdale pand en een boottocht. Het is een uitdaging blijvertjes van dit project te regelen: spreuken op een flat, een creatieve plattegrond en zogenaamde dolers. Gemeente Zaanstreek verleent hiervoor subsidie.

Voor de nieuwe kunstontmoeting denken we aan een inspiratie van Monet, bijvoorbeeld plein-air schilderen op bekende plekken van de Zaanse Monets en dat wordt nog even flink puzzelen.”

Peinzend loopt Fons langs de schilderijen. Ik ben heel nieuwsgierig naar zijn idee voor 2019.

Reacties

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *