Ode aan de lino
Forbo Linoleum Kunstprijs 2022
De Forbo Linoleum Kunstprijs is een jaarlijkse wedstrijd waar studenten van grafische opleidingen en kunstacademies uit heel Nederland aan deelnemen. De ingezonden kunstwerken worden getoond in het Zaans Museum. Met deze ‘Ode aan de lino’ wordt een breed en jong publiek verleid tot het maken van linoleumafdrukken.
De Forbo Linoleum Kunstprijs is een samenwerking tussen Atelier Open, Forbo en het Zaans Museum. Het maakt onderdeel uit van het jaarlijkse kunstevenement ‘Ode aan de Lino’ van galerie Atelier Open, gesponsord door Forbo.
Roaring Twenties
Thema: Roaring Twenties
Het thema van de zesde editie van de Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 is ROARING TWENTIES. De jaren twintig van de vorige eeuw vormden een periode van ongekende veranderingen op allerlei gebieden. Bij de Roaring Twenties wordt vaak gedacht aan glitter, glamour en groei; aan méér en groter; aan een ver verleden. We leven nu ook in roerige ‘Corona’-tijden, alles is volop in beweging, terwijl maatschappelijke systemen dreigen vast te lopen. De hele wereld staat op zijn kop. Zijn met het jaar 2020 opnieuw Roaring Twenties aangebroken?
Laat je hier online inspireren door beeld en filmmateriaal over de Roaring Twenties en maak een kunstwerk dat zich verhoudt tot dit thema.
Ter inspiratie zijn docenten met studenten van harte welkom in het Zaans Museum en in de Forbofabriek – de grootste linoleumfabriek ter wereld. Ben je docent? Neem dan contact op via sales@zaansmuseum.nl.
Nu is je kans om te exposeren in een museum! Maak een lino-afdruk op 20×20 cm papierformaat. Deelname is kosteloos. Het materiaal wordt door Forbo gratis beschikbaar gesteld.
De Forbo Linoleum Kunstprijs bestaat uit een wedstrijd met prijzen en een expositie van het geselecteerde werk van de deelnemers in het Zaans Museum. Een vakjury beoordeelt de ingezonden werken. De winnende linoleumdruk en -plaat wordt opgenomen in de collectie van het Zaans Museum.
Deelnemers: Studenten van grafische opleidingen en kunstacademies uit heel Nederland
Inleverdatum: 9 december 2021
Prijsuitreiking en opening expositie: 19 februari 2022
Maak bij je inzending een tekst of een video van 10 tot 15 seconden waarin je vertelt waarom je het werk hebt gemaakt.
Aanmelden & contact
Voor aanmelding en verdere informatie kunt u contact opnemen met Edith Brouwer en Erik Timmermans van Atelier Open, info@atelieropen.nl
Ingezonden werk wordt niet geretourneerd.
De jaren twintig van de vorige eeuw vormden een periode van grote veranderingen op allerlei gebieden. In de periode tussen de twee wereldoorlogen gingen crises gepaard met wederopbouw en toenemende (stedelijke) welvaart. De roaring (of flitsende) twenties kenmerkten zich door razendsnelle ontwikkelingen op materieel , politiek en moreel gebied; de opkomst van de massacultuur, het consumentisme, de jazzmuziek en de glitter en glamour van Hollywood.
Linoleum
Wie herinnert zich niet de gekleurde linoleumvloeren uit zijn schooltijd? Linoleum is gemaakt van lijnolie, jute, hars en houtmeel en werd in 1863 door Frederick Walton uitgevonden in Schotland. In 1899 zag de Zaanse Piet Hein Kaars Sijpesteijn brood in de uitvinding van de Schot Frederick Walton. Kaars Sijpesteijn was in bezit van een oliemolen en een weverij voor zeildoek en jute, in het Wevershuis van het Zaans Museum kan je zien hoe dat weven toen ging.
Door de opkomst van stoomschepen moest de zeilenmaker op zoek naar nieuwe inkomsten en Frederick Walton zocht een nieuwe afzetmarkt voor zijn uitvinding. De lijnzaadolie die Kaars Sijpesteijn gebruikte voor het waterdicht maken van de zeilen is een belangrijk ingrediënt van Linoleum, zo werd een samenwerking geboren. Piet Hein Kaars Sijpensteijn stichtte de Nederlandse Linoleumfabriek te Krommenie. De fabriek, later overgegaan in Forbo, is altijd in de Zaanstreek gebleven en vierde in 2019 haar 120-jarig bestaan.
Video’s op deze website worden verzorgd door het YouTube streaming media platform. YouTube kan gepersonaliseerde advertenties tonen voorafgaand aan de vertoning van de video. Deze toestemming is optioneel, maar nodig om video’s direct op deze website te kunnen bekijken.
View detailsLinoleumsnede
Wie heeft er vroeger geen linoleumsnede gemaakt? Het snijden in het zachte linoleum en de typische geur roepen vast fijne herinneringen op. Het maken van een linoleumdruk is niet moeilijk en levert verrassende resultaten op. Gutslinoleum vormt samen met een guts, inkt en een dosis creativiteit de basis van de linosnedetechniek.
Download hier de pdf met een stappenplan.
Video’s op deze website worden verzorgd door het YouTube streaming media platform. YouTube kan gepersonaliseerde advertenties tonen voorafgaand aan de vertoning van de video. Deze toestemming is optioneel, maar nodig om video’s direct op deze website te kunnen bekijken.
View details