conservatoren

Nieuwe conservatoren voor Zaans Museum

Henk Heijnen en Leonie Sterenborg worden beide conservator bij het Zaans Museum. Als conservatoren zullen zij de Zaanse geschiedenis, kunst en cultuur onderzoeken en duiden. Daarnaast houden zij zich bezig met het ontwikkelen van tentoonstellingen en het ontsluiten en aanvullen van de collectie met waardevolle objecten en verhalen.

Henk Heijnen werkt momenteel als hoofdconservator bij Vereniging de Zaansche Molen die 13 molens en het molenmuseum de Wereld van Windmolens in de Zaanstreek beheren. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en zijn interesse omvat zowel hedendaagse als oudere kunst. In het bijzonder houdt hij zich bezig met het erfgoed en de beeldende kunst in de Zaanstreek. Heijnen blijft naast zijn aanstelling in het Zaans Museum ook werkzaam bij Vereniging de Zaansche Molen als conservator. Heijnen werkt momenteel aan publicaties over de molens van Monet in de Zaanstreek en de schilders van de Zaan (een overzicht van 150 jaar kunst en kunstenaars).

Leonie Sterenborg werkt sinds augustus 2020 als conservator in het Zaans Museum. Hiervoor was zij werkzaam als conservator bij het Tassenmuseum Hendrikje en als conservator mode en kostuum bij het Amsterdam Museum. Ze studeerde kunstgeschiedenis en cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisatie is kostuum & identiteit en het meest plezier heeft zij in het delen van de verhalen achter de objecten met onze bezoekers. Leonie Sterenborg werkt tevens bij het Allard Pierson museum in Amsterdam.

Directeur Nikola Eltink is verheugd over de aanstelling van beide conservatoren: ‘De komst van Henk Heijnen brengt een inhoudelijke verbinding tussen het Zaans Museum en Vereniging de Zaansche Molen tot stand. Dat versterkt ons gezamenlijk verhaal en komt het erfgoed ten goede. Met Leonie als veelzijdige conservator haalt het Zaans Museum veel kennis over de omvangrijke textielcollectie in huis.’

Het team van conservatoren bestaat naast Henk Heijnen en Leonie Sterenborg uit Claire Hart de Ruyter en Farida Guseynova.