‘Meisje van Verkade’, olieverf op doek, 100 x 150 cm, 2011 (collectie Zaans Museum, Zaandam)

Peter de Rijcke 1945-2022

Vandaag bereikte ons het bericht dat Peter de Rijcke is overleden. De Rijcke legde talloze plekken in de Zaanstreek vast in zijn kenmerkende kleurrijke stijl. Vanaf 2009 werkte hij aan het project ‘In de voetsporen van Monet’. Hij schilderde opnieuw de locaties die Monet in 1871 vastlegde en liet op deze manier zien wat er sindsdien is veranderd.
In hem verliezen we een opgewekte en eigenzinnige visuele verslaglegger van de Zaanstreek.

In 2017 schonk De Rijcke het kunstwerk ‘Meisje van Verkade’ aan het Zaans Museum. Over dit werk schreef hij het volgende:

‘Een reisje met een meisje van Verkade
Kun je naar het verleden reizen? Misschien doe je dat als je herinneringen opzoekt. Zo maakten mijn lieve echtgenote Jola en ik op een mooie zomerdag in september 2011 een tochtje langs de Zaan. Tegenover de oude Verkadefabriek in Zaandam zag ik twee grote dekschuiten aangemeerd liggen. Aan boord kreeg ik mijn muze met enige moeite zo ver om in haar smetteloze witte broek op een vochtige en enigszins groen uitgeslagen balk te gaan zitten. Haar vader werkte bijna zijn hele leven bij Albert Heijn en raakte daar niet over uitgesproken. Ze begreep hoe je je als een Zaanse vrouw hier moest voelen en nam moeiteloos de pose van een Verkademeisje aan.’