Gebouw 41
Bureelgebouw
Bouwjaar ca. 1897, rijksmonument
Vroeger
Dit gebouw in neo-renaissancistische bouwstijl is één van de oudste gebouwen op het terrein. Dit was het bureelgebouw van de munitiefabriek, oftewel het kantoor van de beambten/officieren die werkzaam waren bij de vuurwerkerij. De vuurwerkerij bestond uit verschillende afdelingen waar projectielen werden gegoten en gedraaid. In een ander en afgeschermd deel werden de granaten en patronen gevuld en in elkaar gezet, een gevaarlijk werk. In het bureelgebouw was ook een scheikundig laboratorium gevestigd. Er woonden ook twee officiers gezinnen. In de loop der jaren zijn ramen, deuren en dakbedekking aangepast. De begane grond werd later ingericht als showroom en gastenkoffiekamer, terwijl op de eerste verdieping de kantine en recreatiezaal te vinden waren. Hier organiseerde de personeelsvereniging feesten en partijen, vonden toneel- en filmvoorstellingen plaats en genoot men van de muziek van de bedrijfsband. Ook vierden veel medewerkers hier hun jubilea.
Het militaire karakter van het terrein en fabriek zorgde ervoor dat er lang een sterke hiërarchie bleef heersen. Arbeiders (burgerpersoneel) en beambten (militair personeel) hadden ieder hun eigen ingang en kantine. De beambteningang werd ook wel de ‘dievenpoort’ genoemd. In tegenstelling tot de arbeiders werden zij niet gecontroleerd of zij gereedschap of andere zaken mee naar huis namen. Het meenemen van spullen was ten strengste verboden en werd bestraft met ontslag op staande voet.
Oud-medewerker vertelt: “We hadden een mooi lokaal voor de schaft. Er werden volgens mij grammofoonplaten afgespeeld. Ik kan me walsmuziek herinneren. “Tadada-tamtam” klonk het dan van de grammofoon en dan deden we allemaal met de lepel of vork daar op aansluitend “ramram-tamtam”. Als we ons brood ophadden, zaten we vaak nog te kaarten.”
Vandaag
Tegenwoordig zit hier Taets Art and Event Park, voor evenementen en exposities.
Voor meer informatie: https://www.taets.com/