Cacaomaand special: Cacahuatl

Video’s op deze website worden verzorgd door het YouTube streaming media platform. YouTube kan gepersonaliseerde advertenties tonen voorafgaand aan de vertoning van de video. Deze toestemming is optioneel, maar nodig om video’s direct op deze website te kunnen bekijken.

View details

Cacao

In oktober staat het Zaans Museum altijd in het teken van de cacaomaand, omdat dit dé maand is bij uitstek om cacaobonen te oogsten. Wist je dat de cacao-industrie in Amsterdam en Zaandam één van de grootste ter wereld is? Waar ook ter wereld je een chocoladereep koopt, de kans is altijd heel groot dat de cacaobonen tijdens hun lange reis langs Nederland zijn gekomen.

In Midden-Amerika wisten ze meer dan 4.000 jaar geleden al hoe waardevol cacao was. De Maya’s dachten dat je van het eten van cacaobonen slimmer en sterker zou worden. De Azteken gebruiken cacao tijdens rituelen, als medicijn, maar ook als geld. En ze maakten er een heel bijzondere chocoladedrank van: Cacahuatl. Om meer over die drank te leren, ging onze collega Imre op bezoek bij het Museum Volkenkunde.

Imre vond zijn cacaodrank eigenlijk niet zo’n heel groot succes, maar misschien lag dat wel aan zijn eigen kookkunsten. Probeer het gewoon lekker zelf!

Ingrediënten

1.5 kopje water
1 groene chilipeper
4 kopjes water
0,25 kopje cacaopoeder
1 vanillestokje of 2 theelepels vanille-extract
1 theelepel honing

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief