Workshop keukenkastkwartet maken

Video’s op deze website worden verzorgd door het YouTube streaming media platform. YouTube kan gepersonaliseerde advertenties tonen voorafgaand aan de vertoning van de video. Deze toestemming is optioneel, maar nodig om video’s direct op deze website te kunnen bekijken.

View details

keukenkastkwartet

In deze workshop gaan we een kwartet maken geïnspireerd op het Verkade kwartet ‘grondstoffen’. Net als de kamerplanten Verkadeplaatjes waren de kwartetkaarten ook te sparen bij pakken koekjes en repen chocolade. Duik je keukenkastje in en laat je inspireren voor dit smakelijke kwartet.

Wat heb je nodig?

1. Je hele gezin
2. Inhoud van je keukenkastje
3. Printer
4. 32 Kwartetkaartjes (te downloaden van de website)
5. Karton
6. Lijmstift
7. Potloden of stiften
8. Gum
9. Spelregels

Stap 1.

Print de blanco kwartetkaarten of knip 32 kaarten van hetzelfde formaat. Verstevig de kaarten en plak ze op karton.

keukenkastkwartet

Stap 2.

Kijk in je keukenkastjes en bedenk een categorie, teken deze na.

Stap 3.

Schrijf bovenaan elk kaartje de gekozen categorie en schrijf daaronder de 4 kaarten die erbij horen. Markeer de afbeelding op de kaart met een sterretje.

Stap 4.

Zijn de 32 kaarten in 8 categorieën klaar? Tijd om te spelen!

Stap 5.

Deel het resultaat!
@zaansmuseum op Facebook, Twitter of Instagram

Spelregels

Doel
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk setjes van vier kaarten te verzamelen: de kwartetten. Door goed op te letten bij andere beurten kun je achterhalen wie welke kwartetkaarten heeft. Degene met de meeste kwartetten wint.

Voorbereiding
Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten hebben dan andere spelers. De kaarten neem je in je hand en laat je niet aan de andere spelers zien.

Het spel

Een willekeurige speler begint. Als je aan de beurt bent, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een kwartet waarvan je zelf minimaal een kaart in je hand hebt. Noem de naam van het kwartet en vraag naar de kaart die je wilt hebben (heb jij … van …?). Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan je afgeven en mag je doorgaan met kaarten vragen. Dit mag aan dezelfde of een andere speler. Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je ‘kwartet!’ en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt. Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn.

Inspiratie nodig?

Zoek in onze collectie op kwartet!