Zaans Museum Talks
Van 15 november 2021 t/m 19 mei 2022 was in het Zaans Museum de hedendaagse kunsttentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten te zien, met werk van Marisca Voskamp en André van Noord. Voor het eerst werd in het Zaans Museum een grote tentoonstelling van twee hedendaagse kunstenaars getoond. De keuze voor deze tentoonstelling markeerde voor het Zaans Museum een startpunt van een nieuwe manier van programmeren, namelijk op het snijvlak van kunst, geschiedenis, filosofie en wetenschap.
Bij de tentoonstelling hoorde een reeks Talks waarbij kunstenaar Marisca Voskamp in gesprek ging met gastkunstenaars, wiens leven en werk verbonden zijn dat van haar én haar overleden man André van Noord. Bij de laatste editie was Marisca Voskamp zélf eregast. Kunstjournalist Yuki Kho begeleidde deze gesprekken. De editie van Eveline Bosscher-Lichtenbelt was in handen van kunstenaar Michiel van Nieuwkerk.
Alle edities van de Talks zijn op deze pagina terug te kijken. Geniet van deze boeiende serie gesprekken over kunst, kunstenaars, de Zaanstreek, over het leven én de dood.
Benieuwd geworden naar meer werk van Marisca Voskamp? Haar werk The fold/ De vouw is nu te zien in de vaste opstelling van het Zaans Museum. Daarnaast is haar werk te bewonderen in de permanente collectie van Museum van der Geest in Haarlem.
(Tot 6 november 2022 was haar werk in de tentoonstelling ‘Levend Landschap’ van Stedelijk Museum Schiedam te zien en van 21- 30 oktober 2022 in Het HEM in Zaandam.)
Marisca Voskamp
Conceptueel kunstenaar Marisca Voskamp (1970) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk is als een stroom van observaties, gedachten en herinneringen die ze steeds opnieuw bevraagt, op zoek naar de essentie van haar ervaringen. Het zijn meestal on-going projecten zoals ademtocht (2007), waarbij ze haar publiek vraagt adem te doneren, de adem die wij met elkaar delen en die ons onderling verbindt. Werken uit haar oeuvre bevinden zich in nationale en internationale openbare en private collecties.
In de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten toonde Marisca haar rol als kunstenaar, geliefde en moeder. Ze onderzocht hoe te ademen op de plek waar ze leeft met haar gezin, hoe ze ademt in een vouw. Het concept van ‘leven in een vouw’ is ontstaan na een interventie die zij in 2015 deed met het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Monet, uit de collectie van het Zaans Museum.
Marisca Voskamp staat voor autonomie; altijd kiezen voor je eigen pad.
Casper van der Linden
Casper van der Linden (1995) is in 2021 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) met zijn onderwerp Everything Breathes waarbij hij de vorm als het ware laat ademen in zijn werk. Casper van der Linden verzamelt kleuren en texturen, die hij voor het grootste gedeelte vindt in de natuur. In zijn werk onderzoekt hij hoe hij zich verhoudt tot de natuur om hem heen en wil hij begrip krijgen van vorm, grootte en afstand.
Voor de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten voegde hij twee werken toe. Een grote print getiteld Sneeuw. Hiervoor registreerde hij tijdens een dagelijkse wandeling het proces van smeltend ijs op de dekzeilen van boten. Het andere werk betreft een kleuronderzoek van het polderlandschap waarbij Casper zijn waarneming van de kleur groen onderzoekt.
Meer informatie over zijn werk: caspervanderlinden.com
Aldo van den Broek
Het werk van Aldo van den Broek (1985) is de afgelopen veertien jaar op veel exposities in binnen- en buitenland te zien geweest en opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties. Aldo werkte o.a. in Berlijn, Tbilisi, Belgrado, in een kasteel bij Hamburg, New York, Siberië, Tokio en Amsterdam.
Aldo van den Broek maakt zowel groot, monumentaal werk, als kleinere schetsmatig geschilderde impressies van personen, portretten. Zijn werk is opgebouwd uit meerdere lagen dragers (karton, papier, hout, metaal). De materialen haalt hij uit oude gebouwen die verlaten en verwaarloosd zijn. Stukken gescheurd behang, oude kranten, oude filmposters en bouwtekeningen die hij laag voor laag weer construeert tot nieuw werk. Werk vol geschiedenis, werk vol herinneringen. Bij de opening van zijn expositie in Zutphen noemde collega-kunstenaar Jasper Krabbé hem ‘architect van herinneringen’.
In 2018 maakte Aldo van den Broek met André van Noord de expositie Kiss & Ride, over ontmoeten en afscheid nemen in Het Vijfde Seizoen. Beide kunstenaars voelden in werk en leven grote verwantschap.
Eveline Bosscher – Lichtenbelt
Eveline Bosscher – Lichtenbelt (1975) is keramist. Ze werkt in opdracht, geeft les en maakt vrij werk. Ze doet onderzoek naar de samenstelling van klei en glazuur. Momenteel werkt ze met lokale klei, die ze zelf uit de poldergrond haalt, schoonmaakt en bewerkt.
Door te kiezen voor rauwe, lokale materialen uit de Zaanse polder is het werk van Eveline Bosscher – Lichtenbelt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Zaanse landschap, net als veel van het werk uit het niemandsland van Marisca Voskamp en André van Noord.
Marisca nodigt Eveline uit vanwege de glazuurstudies die zij maakt van haar eigen afval, haar worsteling met haar joods zijn, het wonen in de polder en de chaos met vijf kinderen, drie honden, drie katten en een man die altijd op reis is.
Thijs Kauffmann
Thijs Kauffmann (1974) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Hij exposeerde op vele locaties, zoals W139, Stigter van Doesburg, Kunstmuseum Den Haag en een solo-expositie bij Allard Wildenberg Art Projects. Samen met het modemerk Patta maakte hij een Capsule Collection.
Texturen van rotswanden, kleur en licht van de zonsondergang, Kauffmann onderzoekt de stoffering van de werkelijkheid. Hij probeert deze vast te leggen en te verzamelen. Zo maakte hij van rotswanden in Zweden frottages, een techniek waarbij een vel papier over een oppervlak wordt gelegd en er met krijt overheen wordt gewreven.
Het willen vastleggen en onderzoeken van de zintuiglijke werkelijkheid sluit aan bij het werk van Marisca Voskamp. Zij maakte onder andere frottages van polderland die in de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten te zien waren.
Meer informatie over zijn werk: thijskauffmann.nl